Борисов и Радев се "сблъскаха" и на Гергьовден (Обзор, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8549289 www.24chasa.bg
Румен Радев СНИМКА: Велислав Николов

В поздравителното си слово за празника на армията президентът Румен Радев задочно упрекна премиера Бойко Борисов, че управлява държавата, всявайки страх. Борисов му отвърна, че данни за болни и починали от коронавирус съобщават всички световни лидери. 

Радев: Силна държава не се гради със страх

“Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с емпатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека почетем всекидневната храброст на достойния българин, който изрича истината и не се примирява с несправедливостта и произвола”. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Премиерът Бойко Борисов посети учебния център “Црънча” по случай 6 май.

СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
Премиерът Бойко Борисов посети учебния център “Црънча” по случай 6 май. СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Президентът подчерта, че след десетилетия на съкращения Българската армия е поела по дългоочаквания път на модернизация. “По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да се придобива при рационални и ясни критерии и процедури, при единен подход към видовете въоръжени сили. Затова решенията за националната сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците”, смята държавният глава.

Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Нашата вековна история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни, заяви Радев. И подчерта, че сега 6 май е по-различен, няма да има парад, но военнослужещите са на пост.

Той се обърна към младите българи: “Вие сте призвани да направите решителните крачки и да сбъднете идеала за модерна и достойна България. Вие ще трябва да успеете и да побеждавате там, където днес не успявате. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вените ви тече кръвта на поколения храбри българи. Бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените. Нека всяко изпитание ни прави по-силни, по-човечни и по-сплотени. Бъдещето на България зависи от нашата бодрост, но и от нашата дързост и задружни усилия”, заяви Радев. (24часа)

Борисов: Това не е към мен, а към Путин и Тръмп. Кого съм уплашил?

Не е честно депутатите да си

запазят 2/3, а ние да работим

без заплати, каза премиерът

“Това явно не е за мен, а е към президента Владимир Путин, защото той направи така, че Русия да живее в страх. 10 хил. заразени на ден, премиерът и министрите му са болни. Значи това е упрек към Борис Джонсън, Доналд Тръмп, Меркел, Макрон, Джузепе Конте - към цялата Еврокомисия, която всеки ден съобщава заразените и починалите”. Така премиерът Бойко Борисов коментира думите на президента Румен Радев по време на посещението си в учебния център “Црънча”. Пред Борисов силите за специални операции демонстрираха бойни способности по случай 6 май.

“Тези лоши

хора, които

плашат света

- никъде няма парад, и на 9 май няма да има парад в Русия. Защо? Защото президентът Путин плаши така хората - според нашия държавен глава. Какво съм уплашил? Кого? Всеки ден давам личен пример и съм сред хората”, добави Борисов и продължи: Честит празник на върховния главномандващ. И той го е казал днес, че модернизацията на армията върви с пълна сила.

“Днес е и Ден на храбростта. Храбри бяха лекарите, пожарникарите, полицаите, социалните работници, всички, които работят и, за съжаление, още дълго ще работят на първа линия, защото днес имаме антирекорд - 30 хил. загинали в Европа от коронавируса”, изтъкна Борисов. Той подчерта, че храброст са проявили и всички българи, които спазват мерките, и предупреди, че заразата не е преминала. “69 заразени имаме днес, вярно, че са на клъстери и затова си позволих да махнем КПП-тата, да пътуват спокойно хората. Но виждате - всички, които се прибират от чужбина, донасят вируса. Как ще почне туризмът в такава ситуация? Нищо не е преминало и не се знае как ще се развие”, отбеляза Борисов. Полицаите от КПП-тата ще се ползват да охраняват махалите и зоните около старческите домове.

Правителството не било разхлабило нищо от мерките, което да промени рамката на карантината. “Позволихме да се спортува индивидуално, планините да се ползват, това е все физическо здраве, да ни донесе повече сила и здрав дух, а не мерки, които да донесат повече приходи в бюджета”, каза премиерът. И напомни, че България е с най-либералните мерки. Но предупреди, че

при нова

ескалация на

заразените

“веднага

затваряме

всичко”

Успяваме да държим нивата такива, защото бързо и на място затискаме проблема. Ако не бяха тези неразумни хора от Холандия, които дойдоха с 2-3 полета и разнесоха заразата, няма как да забраним на българите да влязат в България, но това е недисциплинирано, даже престъпно. Отиваш и заразяваш цял квартал, коментира премиерът.

На въпрос дали той и министрите продължават да работят без заплати Борисов отговори: “Да. И не е честно. Никога не сме работили повече.” “Парламентът си остави 2/3 за тях. Не знам дали е умишлено, но не е честно. Моят пресцентър е без заплата втори месец. Началникът ми на кабинета - също. Да, ние искахме да даряваме, да намаляваме... Просто не е справедливо”, каза Борисов.

На въпрос дали е разговарял с шефката на парламента Цвета Караянчева, той отговори, че не се меси в работата на НС. “До 13 май ще издържим. После, ако продължат така, няма да е честно. Мисля, че си отработваме всяка стотинка”, заяви Борисов. (24часа)