Добра база, подготвени преподаватели и кураж - с тях започва онлайн пътят към Тракийския университет в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/8550743 www.24chasa.bg
Доц. Добри Ярков, ректор на Тракийския университет в Стара Загора

Коронавирусът само ни подсказа как да организираме по-добре неприсъствено кандидатстудентските си изпити, казва ректорът доц. Добри Ярков

- Доц. Ярков, Тракийският университет в Стара Загора се оказва пионер в организацията и провеждането на предварителните приемни кандидатстудентски изпити онлайн. До момента на такива изпити са се явили около 1300 човека, а на 25 април на най-мащабния изпит - този по химия, в един ден писаха 431 кандидати от цялата страна. На 9 май отново имате онлайн изпити. Откъде университетът има куража да внедри в практиката си така смело този нетрадиционен у нас начин за изпити на кандидатстуденти?

- Университетите по принцип са консервативни структури и нещата не са случват изведнъж. Става наслагване през годините и сега точно берем плодовете на това наслагване, което ни позволи нещата да се случат по най-добрия начин. Имаме изградена много добра база и подходящия човешки ресурс за работа с нея.

И когато на 13 март в България бе обявено извънредното положение заради разпространението на коронавируса - това беше в петък, в понеделник ние вече бяхме готови да стартираме електронно непресъствени форми на обучение на студентите. Само за 3 дни - на 16 март повечето факултети започнаха по този начин. И ще продължим така и когато падне извънредното положение, защото е невъзможно още на следващия ден след това да доведем в Стара Загора 10 хиляди студенти и да напълним учебните зали.

Нещо повече - ние вече сме готови за юнска сесия онлайн. Както и за семестриалните и държавните изпити, където е възможно те да се проведат неприсъствено. Още повече, че ги забавихме - те трябваше да бъдат през април, други - през май, но ще ги проведем през втората половина на месец май и през юни. Е, има и практически държавни изпити, като тези в хуманната и ветеринарната медица, където е невъзможно да приложим формата онлайн. Тях ще проведем присъствено, като спазим всички мерки за сигурност. Намалили сме участниците в тези изпити.

Но вече решихме, че за редовните ни студенти тази учебна година ще завърши с онлайн обучение, както и семестриалните изпити. Няма да има нужда да се удължава семестърът в нито един от факултетите.

- А самите студенти готови ли са да работят в домашни условия? Това не им ли действа демобилизиращо?

- Преподавателите споделят, че такова масово присъствие на лекции не са имали от много, много години - между 90 и 98 процента от студентите присъстват сега на лекциите онлайн, а упражненията и без това при нас са задължителни. Така че и преподавателите много бързо се настроиха и мога да обобщя, че и на тях, и на студентите, този начин на преподаване започна да им харесва. Те са в постоянна видеоконферентна връзка помежду си, могат да дискутират и да си водят часовете, както са по учебната програма. Освен това трябва да се знае, че всичко това остава история, защото се записва и архивира.

И тъкмо тази бърза реакция на факултетите и отзивите от студентите и преподавателите ни даде кураж да стартираме и предварителните приемни изпити от кандидастудентската кампания с такива неприсъствени форми. А и познаваме опита на водещи унимерситети от Европа - там приемат неприсъствено от години - може да бъде с онлайн интервю или само с мотивационно писмо, изпратено по пощата. Не се внасят присъствено и пари в касите им. Много често отличните ученици знаят, че вече са техни студенти, без формално да са завършили средното си образование.

- Как осъществявате чисто технически подобен изпит?

- Както казах, това става с добра материална база и много добри специалисти. И наистина, ако не беше екипът ни от четирима IT-специалисти, който работи под ръководството на проф. Мирослав Карабалиев, нещата нямаше да тръгнат така добре. Но те са толкова всеотдайни в работата си, че почти не са имали почивен ден от началото на извънредното положение. Едновременно този екип поддържа системата за онлайн обучението на нашите студенти и подготвя същата тази система да издържи на участието на стотиците кандидатстуденти.

Доказано е, че нашата система може да поеме едновременно до 250 човека. Заради това изпитът по химия бе проведен в два часови диапазона - от 8 сутринта и от 12 часа на обяд, като на него се явиха съответно 216 и 215 човека. И се оказа, че общо 33 души от тях изкараха отлични оценки. Работим така, че на всеки 4 кандидати се пада по един квестор, който както следи за реда по време на кандидатстудентския изпит, така и помага на самите кандидати, ако възникнат технически въпроси в хода на работата.

За да проведем успешно кандидатстудентските си изпити онлайн, ние отделяме по няколко дни за подготовка както на кветсторите, така и на самите кандидати за работа със системата. Стремим се да осигурим равнопоставеност за всички кандидати, да бъде пресечен всеки опит за преписване, както и да бъде осигурена анонимността на всички. Затова всеки кандидат получава от нас файл, който трябва да отвори в компютъра си. Така той е в постоянна връзка с нас, но няма възможност да влиза в други програми, например в Гугъл, с цел да препише или да му се подскаже. Но трябва да се знае, че времето също е фактор за честен изпит - трябва да се отговаря на определен въпрос за дадено време, кандидадът няма възможност да протака, като търси верния отговор тук и там.

Също така на всеки кандидат се изработва отделна поща, за да изпрати в срок писмената си работа, с хората поддържаме и телефонна връзка, ако случайно се загуби връзката с компютъра му. От университета можем са следим какво се случва във всеки един момент около кандидата в стаята му и да засечем всеки опит за подсказване. Имаме единични подобни случаи, но няколко работи на кандидатстуденти бяха анулирани - с някои например загубихме съмнително връзката за повече от час.

- Значи, все пак са правени опити да бъде надхитрена системата? Като знаем за българския технически гений...

- Не, това бяха единици. Е, може би до лятото кандидатите ще имат повече време да помислят и за това, сега ги изненадхме с този начин за провеждане на изпита... Но и ние се усъвършенстваме, дори имаше идея да предложим на хакер да хакне системата ни, за да я подложим на проверка и по този начин. И ще ви кажа, че независимо от това как ще се развие в бъдеще пандемията с коронавируса, ние сме решили да продължим и занапред с кандидатстудентските изпити онлайн. Още повече, че това е много по-евтино за кандидатите и техните семейства, тъй като студентите ни са от цялата страна и така те пестят разходи за пътни до Стара Загора, за хотели и т.н. Стоят си вкъщи и полагат изпита.

Така вероятно ще бъде и догодина - COVID-19 само ни подсказа как можем да бъдем по-добре организирани по време на кандидатстудентските си кампании.

Самите онлайн изпити протичат в две форми: тестова форма със затворени въпроси, т.е. с въпроси и отговори. Такива например са изпитите по биология и химия, те се оценяват електронно и така - по-обективно. Другият начин е със свободни въпроси, на които кандидатите отговарят писмено - тук отговорите се оценяват от комисията. Всичко, разбира се, се разпечатва и на хартия и се пази по всички правила на кандидатстудентския прием.

Макар и от дистанция, и при онлайн изпитите спазваме познатия ритуал: някой от кандидатите, който се смята за късметлия, тегли плик с варианта или темата на изпита, а участниците се уверяват, че в другите пликове има запечатани други теми. Преди всичко това, разбира се, ректорът лично се включва във видеовръзката и пожелава успех на всички.

Оказа се, че кандидадите, поне в 90 процента от случаите, са добре подготвени за този начин на изпитите. Те са много навътре с IT-технологиите и нищо не ги притесни. Един малък процент - хора, завършили по-рано средното си образование, наистина се затрудниха, но те бяха обучавани предварително как да работят с техниката.

И трябва да добавя нещо много важно - сървърът на унивирситета ни е подсигурен с аргрегат, за да може изпитът да продължи, ако случайно спре токът. Нямаме ли агрегат, той може да пропадне.

За всичко това сега си говорим простичко, но си давам сметка, че за изпити онлайн се иска голяма смелост, защото те се оказват рисково предизвикателство, през цялото време играем на тънка струна.

- Всъщност, за колко места се състазават тазгодишните кандидати, които искат да станат студенти в Тракийския университет?

- Тази година приемаме в бакалавърски, магистърски и докторски програми по държавна поръчка 1701 човека. Бройката е впечатляваща, в сравнение с миналата година приемът при нас е увеличен с около 380 души. Можем да се похвалим с 5 нови специалности, обучението в които започна наесен. В Стопанския ни факултет вече ще се изучава специалността "Местни финанси" - такава специалност няма другаде в страната. Тя ще подготвя специалисти-финансисти за общинските и областните администрации, бюджетари. Друга нова специалност при нас е "Информационни технолигии в икономиката и управлението". Планираме да стартираме още от новата учебна година и други две нови специалности, изцяло в областта на информатиката.

В Аграрния факултет новата ни специалност е "Агроном по етерично-маслени култури". Регионът е силно развит в тази посока, работим съвместно с Института по розата в Казанлък. Дори и надграждаме в това отношение - в Медицинския колеж имаме специалност "Медицинска козметика" - тя се занимава с ароматотериапия, с лечение на проблеми на кожата.

За новите специалности ще кажа още, че те са ни подсказани от местния бизнес, който има необходимост от такива специалисти. Документите за тези нови наши специалности са вече подадени в Националната агенция по акредитация и оценяване, а ние сме ги обезпечили с преподаватели и материална база за съвременно обучение.

Освен това има интерес и ще направим опит при нас занапред да обучаваме и помощник-фармацевти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо