Пеевски дарява 700 хил. лв. на община Пазарджик, гората на с. Црънча става парк

https://www.24chasa.bg/novini/article/8552068 www.24chasa.bg
Депутатът Делян Пеевски СНИМКА: Архив

Делян Пеевски, чрез фирмата си "Интръст", дарява на община Пазарджик 700 хил. лв, с условие да не се продава гората над местното с. Црънча, съобщи току-що на извънреден брифинг кметът на Пазарджик Тодор Попов. 

Вчера на Гергьовден жители на с. Црънча протестираха по време на демонстрациите на отряда за специални операции, на които присъства и премиерът Бойко Борисов, срещу продажбата на гората. Решението за това беше взето от Общинския съвет в Пазарджик на последната сесия на 29.04. 2020 г., което предизвика серия от протести. 

Във вчерашния ден Тодор Попов е получил много обаждания по телефона и официално писмо, адресирано до него и до председателя на Общинския съвет Хари Харалампиев от фирма "Интертръст". В него управителят на компанията Александър Георгиев съобщава, че Делян Пеевски иска да дари 700 хил. лв. да не се продава гората.

Дарението ще бъде на два транша, като първият от тях в размер на 350 хил. лв, ще са за изграждането на парк в гората на с. Црънча. 

По волята на дарителя този парк трябва да носи името на Св. Георги Победоносец. Вторият транш от 350 хил. лв. ще бъде за подпомагане на волейболния клуб "Хебър" в Пазарджик. В тази връзка Тодор Попов изказа благодарност на Делян Пеевски и съобщи, че дарението ще бъде прието. За тази цел още следващата седмица ще бъде свикано извънредно заседания на местния общински съвет, на което ще бъде отменена продажбата на гората над с. Црънча. 

В 41-ото и 42-ото Народно събрание Пеевски бе депутат от Пазарджик.

Дарените средства от него по време на извънредното положение достигат 6 млн. лв.