Дълго след като спаси момиче във влака, пред очите на Петър бил мъжът, който замахва с ножа

“24 часа” отличава “Достойните българи на годината” от 2003 г. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.

На 16 март обявихме, че отличието “Достоен българин” за тази година е колективно - за всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки, за хората на първа линия.

Доброто в България има много лица. Вижте историята на 25-годишния Петър Бонев от пазарджишкото с. Церово, който спаси 19-годишно момиче от насилник психар в нощния влак за Варна, а седмица по-късно влезе в горящ апартамент в Пазарджик.

- Не съм герой, просто проявих човещина, повтаря непрекъснато 25-годишният младеж от с. Церово

- Дори не успял да се запознае с обитателите на горящия апартамент, които спаси седмица след инцидента в Стара Загора

25-годишният Петър Бонев от пазарджишкото с. Церово спаси живота на млада жена, която беше нападната от психично болен в нощния влак за Варна близо до гара Стара Загора.

На 23 ноември м.г. той, жева му и дъщеричката им, на 1 г., били на гости при негови близки в родното му село и тръгнали да се прибират към Стара Загора. В Пловдив изпуснали по-ранния влак и се качили на нощния за Варна.

Във вагона, където се настанили, пътували и 20-годишната Виктория от Варна и 19-годишният Пламен от Пловдив, за когото по-късно ще стане ясно, че е с психични проблеми. Виктория и Пламен били в едно купе, но не се познавали.

“Бяхме в първия вагон след локомотива. Детето не искаше да спи и плачеше. Взех го на ръце и започнах да го приспивам по коридора на вагона. Видях, че през едно купе от нашето има

момиче и

момче, и си

помислих, че

са гаджета

Момичето видимо спеше, а момчето седеше срещу нея. Направи ми впечатление, че втренчено я гледаше”, разказа Петър.

Влакът започнал да навлиза в гара Стара Загора и с жена му започнали да приготвят багажа си за слизане, когато се чули викове “Помощ, помощ!”. “Моята жена каза, че идват от купето на момичето и момчето, и аз се спуснах натам. Когато влязох,

момчето лежеше

върху момичето,

замахваше с нож

и я дупчеше по

тялото

Дръпнах го назад. Той в първия момент се сепна, но после замахна с ножа към мен. Аз се отдръпнах, а той пак се обърна към момичето да я дупчи. Тогава го изритах силно, той падна и след това се изправи срещу мен. Замахнах и го ударих, после го бутнах и той изпусна ножа. Скочи и тръгна да бяга. Скочих и го съборих, но пак успя да побегне. Наблизо беше началникът на влака, момчето мина покрай него, но началникът не знаеше какво става и го пропусна”, обяснява тогава Петър Бонев.

Той продължил да гони нападателя, който скочил от влака и побегнал между линиите. Настигнал го и го съборил на земята. Тогава младежът започнал да крещи: “Добре, викайте полиция!”. Петър задържал нападателя до пристигането на полицията, после притеснен се върнал във вагона, където били жена му и детето. Заедно с други пътници отишли при раненото момиче, за да окажат помощ.

“Момичето беше

цялото в кръв

По главата и шията, по ръцете и краката. Крещеше от болка. Аз и едни други момчета от влака опитахме да спрем кръвта и не ѝ давахме да изпадне в кома. Един младеж опитваше да спре кръвта ѝ с фланелка. Постоянно ѝ говорехме, защото на моменти се унасяше. Успокоявахме я, защото беше ужасена от кръвта по себе си, а и явно много я болеше”, спомня си Петър.

Пристигналите на място медици от Спешна помощ опитали да изведат раненото момиче от влака, като мислели, че то може само да се придвижи. “Тя не можеше да стои на краката си, опитваше се, но се свличаше. Видимо беше много зле. Едно момче опита да я свали от влака, но не успя. Тогава аз

я взех на ръце

и я пренесох през

перона до

линейката”,

завършва разказа си Петър Бонев.

След тежкия инцидент нападателят Пламен е задържан и настанен в психиатричната болницата в Раднево.

Петър Бонев призна, че за първи път му се случва подобно нещо в живота. Разказа, че не се уплашил, притеснил се само за жена си и детето. Но пред очите му все още е мъжът с нож в ръката, които дупчи с острието безпомощната жена. Негови близки споделят, че продължавал да пътува с влак.

Той два пъти се видял със спасената Виктория, докато била на лечение в старозагорската болница. Направили ѝ операция на сухожилието на ръката.

Петър неведнъж повтаря, че не се смята за герой. Твърди, че е спасил момичето от човещина, мисли, че трябва да има повече хора, които да я проявяват.

Седмица по-късно той спаси семейство от пожар в апартамента им в Пазарджик. На 1 декември м.г. Петър, жена му и негови близки тръгнали да хапнат пица в Пазарджик. Объркали пътя и докато карали по централна улица на града, той се оглеждал за пицария. В този момент преминавали край жилищен блок и Петър видял да избухва пламък в стая в апартамент на първия етаж. Без да се двоуми, спрял колата, с помощта на братовчед си се покатерил на терасата и през отворената врата влязъл в кухнята на жилището.

“Вътре нямаше никого. От микровълновата печка излизаха пламъци, всичко беше в дим. Успях да угася печката с подръчни материали, полях и с вода” , разказва спасителят.

Той тръгнал да търси собствениците на жилището и ги открил в една от стаите. Мъж, две жени и малко дете. “Извиних им се за нахлуването и им казах, че в апартамента им е имало пожар. Те

въобще не бяха

усетили. Влязоха

в кухнята и се

хванаха за

главите”

Веднага след това Петър Бонев си тръгнал. Той не знае кои са хората, които е спасил.

За спасяването на Виктория във влака Петър Бонев е награден от община Стара Загора. Кметът на община Лесичево Серьожа Лазаров, към която се числи родното село на Бонев - Церово, награди младия мъж с плакет и парична награда.

Тази година, малко преди да затворят границите и да обявят извънредното положение заради коронавируса, Петър Бонев и жена му Божидара заминали да работят в Гърция заедно с детето, каза пред “24 часа” тъстът му от Стара Загора. Мечтата на младия мъж е да събере пари за къща в родното си село и да се премести там със семейството си. “24 часа” го номинира за “Достойните българи”.

Автор на статията

Любо Илков Любо Илков


Споделете статията

Четете още