Вода за бедните по 1,5 кубика месечно влизат в закон

https://www.24chasa.bg/novini/article/8554841 www.24chasa.bg

Спорят кой да регулира ВиК фирмите

Кубик и половина студена вода на човек месечно ще се полагат на всяко социално слабо домакинство в България. Това е записано в проект за нов закон за водоснабдяването и канализацията, който в началото на седмицата регионалното министерство е разпратило за съгласуване с ВиК дружества и ведомства.

Самите бедни няма да получават и да боравят с никакви пари. Те само ще подават в местните социални служби необходимите документи, ще получават разрешение да ползват тези помощи в продължение на една година, а парите ще се превеждат на местното ВиК. Сметките за вода на тези домакинства ще се издават както и досега, но потреблението на до кубик и половина на човек месечно ще бъде безплатно за тях, социално слабите ще плащат само за консумацията над това количество. В текстовете на проекта е записано, че критериите, на които трябва да отговарят социално слабите, за да получават водни помощи, ще бъдат разписани в отделна наредба съвместно със социалното министерство. По всяка вероятност те ще повтарят критериите за енергийни помощи - да имат под определен доход за предишните 6 месеца, да не са продавали или купували жилище през последните 5 години и т.н.

С проекта на закон водомерите на сградните отклонения стават задължителни и те ще са уред за търговско измерване. Индивидуалните водомери ще се отчитат както и досега - всеки месец или на три месеца веднъж. Но разликата между сбора от показанията на водомерите на апартаментите и общия водомер на входа ще се разпределя пропорционално на всички апартаменти в жилищната сграда. Досега това бе само пожелателен текст в сегашния Закон за водите.

Освен това спирателните кранове ще се поставят задължително на границата на собственост, там, където са общите водомери. Това ще позволява на ВиК дружествата да спират водата на цели входове, ако сметките в тях не се плащат.

В закона ще има горен праг за цената на водата. Той ще е такъв, че месечната сметка за вода на средностатистическо семейство да не надвишава 2,5% от средномесечния доход, такъв какъвто го дава НСИ за предходната година за съответната област.

В проекта, който е изпратен за съгласуване, има и неуточнени текстове като например този кой ще регулира дейността на ВиК дружествата, т.е. кой ще утвърждава бизнес плановете им и цените, на които продават водата.

Миналата година зам.-министърът на регионалното развитие с ресор ВиК Николай Нанков твърдеше, че това трябва да се прави от МРРБ вместо както досега - от Комисията за енергийно и водно регулиране. В текстовете сега има и опция да се създаде нова регулаторна комисия, чийто състав да се избира и назначава от парламента. Мотивът е, че МРРБ е принципал на Националния ВиК холдинг, в който скоро ще влязат всички ВиК фирми в страната и би се получило така, че ведомството ще регулира своите собствени дружества. Консултациите ще се провеждат до 19 май, след което текстовете на новия закон ще се пуснат за обществено обсъждане.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Татуировка на малко сърце зад дясното ухо символизира любовта при Катрин Тасева, видя зоркото око на "България Днес". Рисунката върху кожата май не помага в последно време на грацията ни в художествената гимнастика. Наскоро тя обяви, че е развалила годежа си с бореца Николай Щерев, след като двамата бяха сгодени и трябваше да се врекат във вечна

"Като кажеш категорично на един мъж, че няма да стане, и той те оставя на мира" КОЯ Е ТЯ Джия е най-новото попълнение в попфолка. Истинското й име е Гергана Анчева и е родена на 29.11.1993 г. в Пазарджик. Занимава се с музика от 13-годишна. За себе си казва, че най-важното е да бъде заобиколена от любими, чисти хора

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск