Менда Стоянова: Съжалявам г-н Божков, но премиерът не е лъжец!

https://www.24chasa.bg/novini/article/8558483 www.24chasa.bg

Питам се до кога ще трябва да се обясняваме по всяко хвърлено през медиите твърдение, казва председателят на бюджетната комисия в парламента

Тази сутрин, в телевизионно интервю, бизнесменът Васил Божков нарече премиера Бойко Борисов „лъжец“ защото „излъгал за това кой е приел поправките в Закона за хазарта относно данъчното облагане на сектора“. По повод конфликта му заради неплатени такси от над 500 млн. лв. Божков заяви, че не познава и не е разговарял с никой от комисията по хазарта, а единствените му срещи и разговори са били с финансовия министър Владислав Горанов. Името на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова бе посочено, като вносител на поправки в закона за хазарта. Часове по- късно, от „Нове холдинг“ изпратиха до медиите допълнение към тезите на Божков.  Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов вече отговориха на твърденията. "24 часа" потърси и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова за коментар.

Г-жо Стоянова, вероятно знаете, че в телевизионно интервю на бизнесмена Васил Божков и в писмо до медиите от „Нове холдинг“, сте спомената и вие, като вносител на промени в закона за хазарта. Посочена е и история на промените. Имате ли коментар?
Аз искам да направим също ретроспекция, каквато прави той. Но, да започнем не от 2014 г., а от 2013 г., когато управляващото мнозинство от БСП и ДПС прави изменения в закона за хазарта, като прави еднакво облагане на онлайн и офлайн хазарта - с 20% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. При разглеждането на проекта в народното събрание, ноември -декември 2013 г. г-н Георги Кадиев и още няколко народни представители от БСП правят предложение офлайн хазарта, в който се включва наземния хазарт да се облага с 20% , но върху направените залози. Което реално е утежняващо операторите на офлайн хазарт спрямо предложеното от тогавашните управляващи. Това предложение на Кадиев е прието в зала, но както обикновено се случва дяволът е в детайлите.
Които в този случай къде са?
В това предложение, при изброяването на видовете хазартни игри офлайн са „изпуснати“ лотарията, томболата, бинго, кено и техните разновидности. По този начин от първи януари 2014 г. от когато действа това изменение на практика тези видове хазартни игри се оказват освободени от заплащане на такса към бюджета.
"Изпуснати"? Този данъчен рай за тях до кога действа?
В края на 2014 г., след идването на власт на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, парламентарната група в мое лице прави предложение за добавяне в текста на прословутия чл. 30 ал. 3 а именно традиционна лотария, томбола, моментна лотария, кено, бинго и техните разновидности. По този начин, тези игри от първи януари 2015 г. и до момента следва да се облагат с 20% върху направените залози.
Това  може да бъде доказано със стенограмите на парламента. Но  не попречи на Божков да обвини премиера в лъжа. Къде я вижда?
Това, че г-н Борисов лъже, очевидно не е вярно, съжалявам г-н Божков.  А аз пък се питам до кога ние ще трябва да се обясняваме за всяко хвърлено в медийното пространство необосновано твърдение. Много лесно е, за всеки, който иска да провери темата, да влезе в която и да е информационна система и да провери историята на текстовете на закона за хазарта - от 2012 г., когато е влязъл в сила до момента. Както и да прочете внимателно текста, в който по категоричен начин е записано как и с колко следва да се облагат лотариите.

Дали при тези промени, в окончателния текст не е допуснато двусмислие или възможност за тълкуване, което да позволи на бизнесът да избира онова, което е по-благоприятно за него?
Аз твърдя, че няма такава възможност. И това би станало ясно за всеки, който прочете въпросния член от закона. Текстът му е такъв, че широко тълкуване няма как да се случи. Ако адвокатите на Божков са му внушили, че такова широко тълкуване може да се направи, той да си потърси неплатените такси към бюджета от тях, за да ги преведе на държавата.
Каква е целта тогава на такива лесно оборими с документи твърдения?
Каква е целта ли? За мен е ясна - да защити своята позиция. И тъй като се знае че най-добрата защита е атаката, господин Божков се опитва да атакува наричайки премиера лъжец, какъвто той не е, и това е очевидно ясно за всеки. Атакува и министъра на финансите, който ако трябва да бъдем честни, го няма никъде в тази история.