Заради коронакризата БСП във фалит?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8559225 www.24chasa.bg
Бивш и настоящ председател спорят за парите и начина на управление на БСП.

Когато Нинова пое поста, партията имаше 3 пъти по-големи задължения, отвръщат от екипа ѝ

БСП е пред фалит. Това обяви бившият лидер на партията Михаил Миков. Той ще поиска данни за финансовото състояние на партията на следващото заседание на Националния съвет. Заради коронакризата пленумът още не може да се насрочи, но подгряването за него продължава.

Поставял съм този въпрос неведнъж, трябва да се даде яснота на кого БСП дължи пари - колко на хазната, колко за лизинг, какво има в касата, коментира Миков пред “24 часа”. БСП не е била в толкова тежко финансово състояние през последните 30 г., дори когато не е имало субсидии. Сега има много задължения и малко приходи, каза още той. Дори партийната субсидия отново да тръгне, тя ще отиде не за дейност, а за покриване на борчове - практически фалит е това, обясни той по-рано пред bTV.

Заради извънредното положение НС на БСП още не се е събирал, за да приеме отчета. Партията изпадна в тежко финансово състояние, след като в средата на м.г. по настояване на премиера Бойко Борисов ГЕРБ оряза държавната субсидия на 1 лев за глас. Спестените средства отидоха за местните избори. А от началото на 2020 г. партията не е взела нито стотинка от бюджета, тъй като субсидията е замразена за времето на извънредното положение. Първият транш ще бъде платен през юни, но ще е намален - БСП връща пари на хазната заради надвзети субсидии.

“Да, имаме текущи задължения, но те не са големи и се опитваме да ги погасяваме. Изпитваме трудности, но планирането на дейности и разходи в ситуация, в която за година 4 пъти бяха променяни законите за финансирането на партиите, е на практика невъзможно и това е големият проблем”, казаха от “Позитано”. БСП имаше 3 пъти по-големи задължения по времето, когато Нинова пое председателския пост, напомниха от екипа ѝ.

Според депутати от началото на годината централата се издържа основно от техните пари. Всеки месец в касата на червената ПГ влизат половината от безотчетните 2/3, които се полагат на депутатите за сътрудници и други разходи.

В края на февруари в Изпълнителното бюро дори бе обсъждан вариант да се тегли кредитен овърдрафт в размер между 350 000 и 500 хил. лв., за да се покрият разходите на централата и провеждането на вътрешния избор за лидер. Такъв засега не е взет.

Именно с аргумента липса на средства по-рано през седмицата Нинова съкрати щата на “Позитано” 20 от 65 на 60 души без санкция от НС на БСП. А уволнените се оказаха от орготдела под шапката на зам.-шефа Кирил Добрев. който пък се очаква да е основният конкурент на Нинова за лидерския пост. Това развихри поредния скандал в БСП. Червени младежи протестираха пред Нинова с писмо, очаква се въпросът да се постави пред пленума.

Заседанието обаче ще е много драматично и по друга причина - на него трябва да се реши как да се продължи с процедурата по избор на лидер и кога да се проведе самият вот - на 21 юни или на 20 септември. Първата дата става все по-малко възможна, защото санитарните мерки ще продължат още 2 месеца и няма как БСП да проведе бързо още близо 150 общински и областни конференции, на които да се направят номинации за лидер и за делегати на конгреса. Така все повече стават гласовете за връщане на старото положение за избор на лидер от конгреса, а не пряк вот с оглед на напрежението в партията и наближаването на парламентарните избори догодина.

Организационното състояние на БСП в момента е много тежко, вътрешнопартийната битка върви с цената на всичко, каза и Миков вчера. Партията трябва да се върне към колективното си начало в управлението с Националния съвет и конгреса, а не да продължава доминирането на едноличното ръководство, категоричен е той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Кирил Десподов катери планини. Крилото се раздели с австрийския "Щурм", където игра под наем, и се прибра за ваканция в България. Десподов разпуска със срещи с приятели и разходки в природата, като последната му бе на Витоша. По-късно той вечеря със стара приятелка - журналистката Кристина Патрашкова

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял