Колко са заразени с COVID-19 в Португалия, Швеция, Дания и Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8564501 www.24chasa.bg
Броят на заразените с новия коронавирус в Португалия се е увеличил за денонощие със 175 СНИМКА: РОЙТЕРС

Броят на заразените с новия коронавирус в Португалия се е увеличил за денонощие със 175 и вече възлиза на 27 581, съобщиха днес здравните власти, цитирани от ТАСС.

Деветима човека са починали от причиняваното от вируса заболяване Ковид-19 за последните 24 часа. Общият брой на смъртните случаи в Португалия е достигнал 1135.

Възстановилите се болни вече са 2549, предава БТА.

Най-тежко засегнати бяха северните райони на Португалия.

На 2 май бе отменено извънредното положение в страната, а от 4 май властите започнаха да смекчават постепенно ограничителните мерки срещу разпространението на вируса. От понеделник бе разрешено отварянето на малките магазини, фризьорските салони и книжарските сергии.

За едно денонощие броят на заразените с новия коронавирус в Швеция се е увеличил с 400 и е достигнал общо 26 322, предаде ТАСС, цитирайки здравните власти.

Броят на хората, починали в страната след заразяване, се е увеличил с пет и днес е достигнал 3 225.

Шведският главен епидемиолог Андерш Тегнел заяви днес в интервю за обществената телевизия Ес Ве Те, че това е "много висок общ показател". Много смъртни случаи има сред по-възрастните хора, отбеляза той.

Най-много заразени и починали има в района на столицата Стокхолм.

Швеция изпреварва значително в момента северните си съседи по брой инфектирани и жертви, но експерти в кралството смятат, че към края на пандемията този показател в отделните скандинавски държави ще бъде почти еднакъв, отбелязва ТАСС.

Мисля, че страните, които днес имат ниска смъртност, като Норвегия и Финландия, в сравнение с нас, Великобритания, Белгия, Испания и Италия, рискуват да възникне втора вълна на заболявания, каза в интервю за Шведското радио професорът от Каролинския университет Ян Алберт. Ние също рискуваме, но ако това стане, у нас тази вълна ще е по-слаба от страните, в които е имало по-малко заразени, заяви той.

В Дания за едно денонощие заразените с новия коронавирус са се увеличили със 110 и вече са 10 429, предаде още ТАСС, като се позова на здравните власти.

Починалите болни са с трима повече от вчера и от началото на епидемията са общо 529, съобщи днес Държавния институт за борба с инфекциозните болести.

На 15 април в Дания започна първият етап на отваряне на страната - децата се върнаха в детските градини и началните училища. Постепенно подновиха работа общественият транспорт и дребният бизнес, включително салоните за красота и автошколите, от 20 април работят и съдилищата.

Инфекционистите казаха, че не се наблюдава повишаване на темповете на разпространение на заразата. От утре по план започва вторият етап - отварят търговските центрове, ресторантите, библиотеките, църквите и спортните съоръжения (без зрители).

На 18 май в училище ще се върнат учениците от горните класове. Третият етап е предвидено да започне на 8 юни, когато ще отворят зоологическите градини, музеите, кината. Тогава ще бъде разрешено и събирането на 30-50 души.

През последните 24 часа в Сърбия са потвърдени нови 82 случая на Ковид-19 и починаха още двама души, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Танюг.

Тествани са 6059 души, общо тестваните са 140 592, хоспитализирани са 1380.

Досега в Сърбия от Ковид-19 са се разболели общо 10 114 души, починали са общо 215 души и са излекувани 3006.

Процентът на смъртнсот в страната сега е 2,13 на сто.