Ананиев: Медиците на първа линия ще получават 1000 лв. допълнително и след 13 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/8564680 www.24chasa.bg

Това ще се случва до края на извънредното санитарно положение

Допълнителните средства в размер на 1000 лв. към заплатите им, които бяха отпуснати на медиците на първа линия за борба с коронавируса, ще продължат да се получават до приключване на извънредното санитарно положение. Тя няма да спрат с отмяната на извънрнедното положение в страната на 13 май. Това каза здравният министър Кирил Ананиев пред NOVA.

Такива пари получават медицински сестри и лекари в болниците, както и спешните лекари и работещите в РЗИ.

Само за март бонус към заплатата си са получили 2200 души, а през април те са 3800, каза Ананиев пред Нова телевизия, и увери, че докато трае извънредното санитарно положение, в което влиза страната ни след 13 май, ще продължат да се дават тези 1000 лв. Бюджетът за тх бил заделен.

Относно извънредното санитарно положение, Ананиев заяви, че очаква промените между първо и второ четене на новия закон, който ще регулира този период, да внесат повече конкретика. Сред тях ще е и това, при какви точно критерии ще бъдат върнати строгите мерки.

Според него не 3 поредни дни с по 100 новозаразени, а около седмица ще бъде знак за връщането им.

Нашите критерии не се различават от тези за опасност, които намират място в Световната здравна организация, обясни Ананиев.

До седмица две ще стане ясно и дали ще се отворят детските градини и яслите.

В някои европейски държави се разреши отварянето им от началото на май. Ще проследим какво ще се случи следващите 1-2 седмици и според ситуацията в страната ще вземем решение, каза той.

Началото на следващата седмица се възстановяват някои от спортните активности. Ще започне подготовката на олимпийците ни, които ще участват на олимпиадата в Токио догодина.

От 15 май ще започнат и индивидуалните подготовки по футбол, а след това поетапно и груповите - първо с по 5 човека, каза още Ананиев.

До 12 юни трябвало да започне и българското първенство по футбол.

Все още нямало решение за въвеждането на здравни карти, но 14-дневната карантина за прибиращите се от чужбина българи остава.

За провеждането на балове, кръщенета и сватби още е рано да се говори, каза Ананиев.

На този етап пълна карантина в Ямбол не се налагало и не се обмисля.

За болница във Видин обаче се търсят доброволци, тъй като има много заразен медицински персонал

Организация за пациентите иначе е направена, обясни здравният министър.