Вериги помагат за сертификат, с който фермерите изнасят

https://www.24chasa.bg/novini/article/8564734 www.24chasa.bg
Производителите на плодове и зеленчуци трябва да имат сертификати и да минат през редица проверки, преди да продават в супермаркетите.

Финансиране има и от държавата

Търговските вериги спонсорират български производители за получаването на признавания в цял свят сертификат Global G.A.P. С него фермерите могат да продават продукцията си и в чужбина, защото гарантира качеството.

“Кауфланд България” например е оказала финансова помощ в размер на над 250 хил. лв. за фермери, за да се сдобият със сертификата. В резултат на това производителите имат възможност да намалят наполовина торовете и препаратите за растителна защита и да оптимизират производствените си разходи.

От 2018 г. “Лидл България” наложи Global G.A.P. като задължителен стандарт и за родните доставчици на плодове и зеленчуци, като за 2 години веригата е помогнала финансово и логистично на много от тях да получат сертификата.

“Билла България” съвместно със Световната организация за гарантиране на качеството на земеделската продукция проведе обучение на български земеделски производители. Обяснен бе и Local G.A.P. – версия, адаптирана за условията в страната и нуждите на “Билла България”. Този стандарт ще бъде разработен специално за компанията и ще се одитират доставчиците.

У нас държавата също подпомага земеделските производители да се сдобият със сертификата. В началото на миналата година фонд “Земеделие” отпусна целева помощ от 100 хил. лв. за малки и средни земеделски стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, за получаване на Global G.A.P.

Срокът на валидност на сертификата е 12 месеца. Задължително първата инспекция е по време на беритба. Всяка година производителят, който има GlobalGAP, се одитира, за да му бъде подновен сертификатът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на