Извънредното положение засили парламентарния контрол - 167 въпроса към министрите за 45 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8564901 www.24chasa.bg
Стопкадър от първото видео, пуснато във фейсбук от Кристиан Вигенин за контрола

Червеният Кристиан Вигенин си направи видеоконтрол

Засилен е парламентарният контрол в условията на извънредно положение въпреки опасенията на опозицията, че такъв няма да има. Само за 45 дни към министрите от кабинета “Борисов 3” са зададени писмено 167 въпроса и 1 питане. За сравнение за почти трите месеца от 1 януари до 20 март зададените устно въпроси са 168. Това става ясно от справка в сайта на Народното събрание, която “24 часа” направи.

Последният парламентарен контрол с реално присъствие на министри и депутати в пленарната зала е проведен на 20 март. След това управляващите взеха решение контролът да е писмен. След протестите на БСП парламентарната шефка Цвета Караянчева гарантира, че ще се отговаря на всички внесени въпроси. Затова и в началото на извънредното заседание на 28 април тя отчете, че за периода от 26 март до 27 април са зададени 132 въпроса и 1 питане, а до момента беше отговорено на 98 въпроса и 1 питане. До 8 май обаче зададените въпроси са се увеличили с още 35 и така стават общо 167, като на повечето е отговорено.

Най-активни в контрола са депутатите от БСП и “Воля”, но има и депутати от ГЕРБ.

Нестандартен начин за парламентарен контрол пък е измислил зам.-шефът на парламента от БСП Кристиан Вигенин. На 27 март той е обявил във фейсбук инициативата си “Не изпускай контрола, задай въпрос на министър” и събира въпроси от граждани по месинджър или имейл. На няколко дни записва специални видеоклипчета, които публикува във фейсбука си и в които информира приятели, партийни другари и симпатизанти за това какви въпроси на кои министри е задал. А когато има получени отговори, ги резюмира пак в клипчета, но с кратък коментар. След това пуска под поста с видеото и линкове към пълните въпроси и отговори на сайта на парламента.

Така например на 27 април Вигенин е пуснал клипче, в което критикува отговор на премиера Бойко Борисов на въпроса му защо в ситуацията с коронавируса не е приложен съществуващият от години национален план за готовност при грипна епидемия. И тъй като не е останал доволен от отговора на премиера, окачествявайки го като “един от най-слабите”, които е получавал, соцдепутатът задава въпрос към Борисов: “Дали чете какво подписва?”

До момента той е задал близо 20 въпроса на министри. “В изпълнителната власт трябва да знаят, че контролът над тях не е отменен, той продължава и те са отговорни пред българските граждани”, убеден е соцдепутатът. Инициативата му се радва на голям интерес, затова се налага да обобщава получените от граждани въпроси към властта, повечето от които са за кризата с коронавируса.

Някои от другите соцдепутати пък качват сканирани или снимани във фейсбук въпросите си към министрите, за да информират електората за активността си. Така е направила например Ирена Атанасова.

На 14 април БСП предложи връщане на парламентарния контрол в пленарната зала, но това бе отхвърлено от мнозинството. Очаква се обаче той да бъдат върнат след 14 май, когато Народното събрание ще заработи отново на нормален режим.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата забърква странна отвара, за да се усмърди Нетипични техники е принудена да предприеме Мария Бакалова, за да стане част от екипа на "Борат 2". Екстремните ситуации около филма започват още с кастингите. Освен че до последно Мария мисли, че участва в трафик на хора, на нея й се налага да забърка интересна отвара за третата част от кастинга

Американски граждани в различни краища наСАЩ отбелязват инаугурацията на Джо Байдън и Камала Харис отдалеч, с телевизионни прожекции и улични протести. Овалният офис на президента Джо Байдън е основно преаранжиран. В кабнета на новия стопанин на Белия дом преобладават лицата на лидери в областта на гражданските права и труда

Като арабска принцеса Каканашева гостува на сексбомбата Драгана Миглена Каканашева-Мегз бе обгрижвана като арабска принцеса по време на ваканцията си в Дубай. Дизайнерката прекара няколко дни в емирството на гости на родната сексбомба Драгана Спасовска. Домакинята й засипа Мегз с внимание и глезотии от най-високо ниво