Бивш и настоящ културен министър, а между тях “Червената къща” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8565044 www.24chasa.bg
"Червената къща” на Андрей Николов след ремонта.

Вежди Рашидов публично съжали, че е предложил Боил Банов за министър

Вежди Рашидов, народен представител от ГЕРБ, бивш министър на културата, известен скулптор и ментор на сегашния министър Боил Банов (бивш негов заместник - б.р.), поиска оставката му с думите: “Сгреших и дължа извинение на премиера и на обществото за избора, който му дадох”, каза председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов в интервю по БНТ. На въпрос дали има предвид номинацията на Боил Банов за министър на културата, Рашидов отговори: “Няма да го кажа направо.

“Торс”, една от емблематичните работи на маестрото.
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
“Торс”, една от емблематичните работи на маестрото. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Искам да имам

някаква хигиена.

Направих

грешка и

съжалявам

за това

Душата ми не приема това, което се случва сега. Дълбоко вярвах в хората, но нещата се разминават”. Попитан втори път дали иска оставката на Боил Банов, Рашидов заяви: “Не мога аз да искам оставката. Единствено премиерът може да я иска. Аз съм в законодателен орган. Единствено моралът ми на художник ме кара да защитавам. Аз задържах гилдията. Спрях приватизацията на “Червената къща”. Тя трябва да стане музей. Не може да се дава под наем. Влизам в играта. Трябва да се направи музей на Андрей Николов. Аз прехвърлих от Министерството на културата към Националната галерия да я стопанисва. Един път е отдадена на фондация, а тя на една фирма. Предстои ни сигурно сериозен разговор с премиера Бойко Борисов. Ще го уведомя за това, защото това мина границите и не разбирам за какво е това министерство. Трябва съвсем сериозно да застана и да имам позиция по този въпрос. Длъжен съм да премълчавам, когато съм в колективна игра. Ако искам да не си премълчавам, ще напусна, както направих в третия мандат.”

Ако трябва да представим като уравнение казуса с “Червената къща“ на Андрей Николов, то би съдържало доста неизвестни. Домът на големия гений на мрамора и бронза, както са го наричали, е дарен от втората му съпруга на Министерството на културата за негов музей. (През 1976 г. семейството на Николов дарява къщата на Националната художествена галерия, но през втората половина на 80-те и през 90-те години на миналия век тя постепенно запада - б. р.).

Наследниците - макар и далечни, са обезщетени напълно с апартамент, а сградата отчуждена. Но те проявяват претенции за реституция и са им върнати части от нея. Други продължават да бъдат публична държавна собственост, а преди няколко години МК по времето на Рашидов ги поверява на Националната галерия.

Фондация, загрижена за бъдещето на този паметник на културата с богата история, сключва споразумение с МК да го ремонтира и ползва за център за култура и дебат с уговорката там да се показват и творби на световния майстор. (Прeз 1999 г. миниcтърът нa културaтa в прaвитeлcтвoтo нa Кocтoв Eммa Мocкoвa нaзнaчaвa кoмиcия, кoятo дa извърши прeдaвaнeтo и приeмaнeтo нa имoтa oт НХГ към миниcтeрcтвoтo “зaeднo c цялoтo движимo и нeдвижимo имущecтвo”. A прeз 2001-a прeдocтaвя имoтa нa фoндaциятa “Гъливeр Клиринг Хaуз” зa cъздaвaнe нa културeн цeнтър и пoлзвaнe зa 10 г. cрeщу цялocтeн рeмoнт нa cгрaдaтa.). Работите по тотално запуснатия и занемарен величествен дом в италиански стил (той е почти 1000 кв. м) на апетитното място в центъра на София - ул. “Любен Каравелов” 15 продължава до 2004 г. срещу повече 700 000 лева (по разчет на фондацията), а споразумението дава право за 10-годишно ползване. (Cлeд изтичaнeтo нa 10-гoдишния cрoк, МК cключва c фoндaциятa дoгoвoр зa нaeм и дeйнocттa нa цeнтъра да прoдължи дo eceнтa нa 2019 г. - б. р.).

Приходите от мероприятия, макар многобройни, са символични, спонсорите явно вече не са толкова щедри. Дейността замира. Реститутите (наследници на брата на последната жена на маестрото) обаче си искат своето, Националната галерия - също, а наемът е възможно най-малкият - 5 лв. на кв. м. За патовата ситуация говори и фактът, че дори голямото 9 метра високо ателие на Андрей Николов е не изцяло на нито един.

При тази смесена собственост е почти невъзможно да има музейна експозиция, камо ли такава за художник като Андрей Николов, казват експерти. Тя изисква специални условия, сигурна охрана, климатик, а такива там няма и ще е трудно да се постигне разбирателство между страните. Такава е позицията на НГ. Най-знаковите творби на маестрото са в експозицията на “Квадрат 500”, други са в депото. Там е и неговият архив.

В отговор на този параграф 22 се появява обява в агенция за недвижими имоти: “Уникaлнo пo рoдa cи пoмeщeниe, рaзпoлoжeнo нa пaртeрeн eтaж в знaкoвa cгрaдa, пaмeтник нa културaтa, нaмирaщa ce в идeaлния цeнтър нa грaдa. Рaзпoлoжeнo e нa кoтa 0, c видимocт и caмocтoятeлeн вхoд. Имa изхoд и към вътрeшeн двoр. Изключитeлнo пoдхoдящo зa ивeнт и пaрти цeнтър, чacтeн клуб, дизaйнeрcкo или худoжecтвeнo aтeлиe, шoурум, гaлeрия, oбрaзoвaтeлeн цeнтър, oфиc и др.” .

Oбявeнaтa

нaeмнa цeнa

e 2000 eврo

Вероятно обявата е пусната от наследник. Тя внезапно напомни на културната общественост, че “Червената къща” още я има и съдбата й е неизвестна. Адвокатите на НГ веднага се свързали с агенция и тя сваля обявата. От галерията уточняват, че техните намерения са “дa изпoлзвaт къщaтa зa прoвeждaнeтo нa рaзлични културни и aртмeрoприятия, дa cъхрaният гeния и твoрчecтвoтo нa Aндрeй Никoлoв зa бъдeщитe пoкoлeния”.

Ситуацита не убягва на МК. Знае се, че ощe прeз 2018 г., кoгaтo зaпoчвa дa ce oбcъждa напускането нa фoндaциятa oт “Чeрвeнaтa къщa”, миниcтърът нa културaтa Бoил Бaнoв aлaрмирa в пaрлaмeнтa, чe имa

“дoпълнитeлнo

утeжнявaщи

oбcтoятeлcтвa” -

нacлeдникът cи e върнaл чacт oт къщaтa. 

В Националната галерия са изумени, че е възможна подобна обява - става въпрос за къща - паметник на културата, а наемът на държавна собственост става само чрез търг. “Имаме уговорка да предоставим на продуцента Димитър Гочев възможност да снима там документален филм за Андрей Николов”, са първите намерения на екипа да реализира потенциала на дома като културно средище. Сградата на ул. “Любен Каравелов” №15 е скицирана от самия Андрей Николов (1878 - 1959) в италиански стил и възложена на големия архитект Иван Васильов. Неговата воля е след смъртта му да бъде дарена на държавата. Маестрото има двама наследници, но те нямат потомство. Съпругата му Паша умира преди него, а в края на дните си сключва втори брак. “Остави предразсъдъците навън!”, пише на италиански върху арката на “Червената къща”. Крилатата мисъл на Данте Алигиери обобщава житейската философия на Андрей Николов. Другият надпис е над вратата - Ars longa, vita brevis (Животът е кратък, изкуството - вечно). Андрей Николов е син на обущар от Враца, учи в Париж и Рим. Сред най-познатите творби от скулптурното му наследство са “Торс”, “Дух и материя”, “Майчина целувка”, “Майчина гръд”, лъвът пред Паметника на Незнайния войн в София и др.

Студената война помежду

им тлее от години

Конфликтът им е публична тайна

Двамата бяха съратници. Боил Банов беше зам.-министър на Вежди Рашидов. Когато той беше министър, Банов сключи брак с началника на кабинета на Рашидов - Ива Петрони, и изглеждаха близки. Повод за сплетни, че има нещо, бе т. нар. скандал “Ало, Банов”, с който Елена Йончева обвини Боил Банов, че умишлено пропуснал срок, за да възрази за лошо изпълнени строителни работи по т. нар. ларго в центъра на София. Тогава сплетниците твърдяха, че едва ли не записът, който уличава Боил Банов е направен със знанието на Рашидов и дори нещо повече.

Тогава Рашидов запази хладна дистанция от бившия си заместник, но вчера директно поиска оставката му.

Главният експерт в комисията за култура и медии при НС Радка Петрова обаче е категорична - война между тях няма, всички драми ги създава самото Министерство на културата заради пропуски и некомпетентност на чиновници, но само в краен случай Рашидов взима отношение. Особено когато скандалът засяга договорки и решения, взети по време на неговото управление, а после провалени.

l Скандалът “Венецианско биенале” - темата бе повдигната от художници. Те изразиха съмнения относно прозрачността на конкурса, мястото - много невзрачно, съмнителната тематика и значителната сума, похарчена за изявата. Рашидов реагира: “За първи път видях като художник такова чудо - това е провал и ме е срам. Изхарчиха едни пари по един тотално неправилен начин - 500 000 лева. Ужасни неща - обикновени чаши, купени от Виетнам. Един-двама участникици на един таван”!

l Пъформансът с месо в Двореца (филиал на НХ) на художничката Ода Жон, наречен “голямото плюскане”. “В цял свят държавният музей е съкровищница, в които се съхранява изкуство, у нас се оказа място за плюскане! Това не мога да го приема. Аз ремонтирах Двореца, върнах блясъка му, докарах Пти Пале, Роден, докарах световното изкуство, а те лапат в залата! Представете си някой да плюска под погледа на Мона Лиза? (Тогава Боил Банов подкрепи пърформанса - б.р.)

l Провалът на изложбата в Лувъра Противоположни отговори дават Вежди Рашидов и министърът на културата Боил Банов в рамките на едно и също заседание на комисията в НС.

Банов: Разбира се, продължаваме сътрудничеството за нови пет години.

Рашидов: Няма повече България в Лувъра. Съжалявам за провалената изложба, която трябваше да покаже артефакти от ХVI-ХVIII в. в контекста на османското влияние по нашите земи.

Скандалът “Ало, Банов”

Вежди Рашидов коментира изнесената от Елена Йончева информация за нарушения в строителството и злоупотреба с държавни средства при един от етапите на изграждане на столичното ларго - т.нар. скандал “Ало, Банов”. “Аз съм подписал заповед да отиде на съд тази неустойка за неспазен срок. Втора инстанция чакаме да се изкаже, значи съм реагирал. За всичко останало въпросите са към друг.”

Банов казва: “Не мога да твърдя, че това е режисирано от Вежди Рашидов. Най-малкото не мога да го докажа. Някак си загубихме връзката в рамките на моето министерстване”.Конфликтът им е публична тайна