Преди вируса д-р Мирослав Йорданов 2 пъти върна пациент от ръба на смъртта, сега е на първа линия

“24 часа” отличава “Достойните българи на годината” от 2003 г. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.

На 16 март обявихме, че отличието “Достоен българин” за тази година е колективно - за всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки, за хората на първа линия.

Доброто в България има много лица. Вижте историята на д-р Мирослав Йорданов, който миналата година 2 пъти спаси мъж от клинична смърт, а сега е на първа линия в борбата срещу коронавируса.

29-годишният спешен медик специализира в реанимацията на великотърновската болница

Бил е в контакт с два от най-тежките случаи на COVID-19 там

Д-р Мирослав Йорданов, който миналия ноември сътвори медицинско чудо в Спешна помощ в Горна Оряховица, специализира в реанимацията на областната болница във Велико Търново. Засега е загърбил мечтата да вземе специалност по спешна медицина в “Пирогов”, избрал е да остане при своите пациенти, за които се е превърнал в сериен спасител.

29-годишният медик родом от Плевен бе номиниран за “Достойните българи”, след като два пъти връща от оня свят пациент, който бил в клинична смърт общо 2 часа. В крайна сметка мъжът с масивен инфаркт от с. Янтра бе транспортиран и лекуван в кардиологичната болница във Велико Търново, а младият лекар продължи да помага на пациенти, като

дежури в Горна

Оряховица,

Велико Търново

и Плевен

едновременно

“Това е една огромна школа - да работиш спешни състояния в медицината. В световен мащаб и особено в развитите страни спешността е обликът на една болница”, убеден е д-р Йорданов.

Ходил на интервюта в София, но изискването на клиниките било изцяло да се измести в столицата и да започне всичко отначало. “Към момента имаме специализация в търновската реанимация при д-р Сибила Маринова. Специализирам за анестезиолог реаниматор, което е алтернативата на спешната медицина, дори едно ниво по-високо”, разказа пред “24 часа” той. Засега е останал да работи в спешното с уговорката, че като отпадне извънредното положение, ще започне на основен трудов договор в реанимацията.

Това обаче значи, че ще трябва да се откаже от спешната помощ в Горна Оряховица, където за по-малко от 3 г. се превърна в магнит за най-тежките и спешни случаи. Освен пациента с масивния инфаркт, когото вади от смъртта, м.г. той

спаси мъж,

срязал бедрената

си артерия с

моторен трион

“Бе в остър хеморагичен шок. Това са състояния, в които трябва да реагираш много бързо. Една минута е животозастрашаваща”, обяснява докторът.

Отново на негово дежурство на 10 май 29-годишна бременна жена, която носеше мъртъв плод, скочи от 4-ия етаж на болницата в Горна Оряховица. “Тя беше контактна, но в тежък травматичен шок, с много счупвания в областта на гръден кош, корем, гръбнак, нямаше артериално налягане. Първо стабилизирахме състоянието, защото не можеше да бъде транспортирана. Шинирахме я, сложихме я на атравматична дъска, започнахме вливания, източници, кислород, медикаментозно лечение. И след 30 минути вече беше приведена в търновската болница, където претърпя четирикратна оперативна намеса”, разказа д-р Йорданов.

Той се оказва на първа линия и в борбата с коронавируса. Спешният лекар е бил в контакт с два от най-тежките случаи на COVID-19 във великотърновската болница.

“Бяха в спешното. Единият - мъж от с. Лесичери, изобщо нямаше клиника на коронавирус, на дихателна недостатъчност, беше със съвсем други оплаквания. При него се проведе реанимационно лечение в рамките на 6-7 часа, след което

бе приет за

спешна

хемодиализа.

Понеже тогава

вземаха на всеки

проба, излезе, че

е с коронавирус

На втория ден беше вече с тежка дихателна недостатъчност, с двустранна пневмония, след 15 дни почина”, разказва лекарят.

Имал е досег и с първата пациентка, починала от COVID-19 във Великотърновско.

“74-годишната жена била изписана от кардиологията, след 3 дни отново се влошава, но тя имаше тогава клиника на остра дихателна недостатъчност, в по-тежко състояние беше. Ние ги третирахме като корона, оказа се тежка двустранна пневмония, тежка сърдечна недостатъчност и бе настанена в реанимация. Смята се, че от нея се е заразил част от персонала, защото пробата ѝ излезе на третия-четвъртия ден, а тя на шестия ден почина”, казва д-р Йорданов.

Според лекаря и двамата пациенти са имали тежки съпътстващи заболявания, но COVID-19 е допринесъл за неблагоприятния край.

Не се страхува от заразата, защото спазва всички противоепидемични мерки при първичния контакт с пациентите. При данни за тежки дихателни недостатъчности облича костюма за COVID-19. През останалото време използва еднократни лични предпазни средства - ръкавици, чулки, маски и хирургична шапка, защото в спешното се работи с кръвни продукти, секрети и всякакви телесни течности. Казва, че се екипира, но особено

при 30 градуса е

трудно да ходиш

на адреси,

облечен като

космонавт

“Ние работим с лични предпазни средства, пазим се, но няма как да си сигурен и да знаеш кой пациент е носител и кой е истинският болен от коронавирус. Само 15% от всички пациенти развиват бронхопневмонии с тежка клиника на дихателна недостатъчност, така че много трудно може да се разпознае първоначално, ако не е в тежко състояние”, казва докторът.

Многото заразени медици в страната си обяснява с

грешки в

техниката на

събличане на

специалните

екипи

“Не мога да си го обясня по друг начин при факта, че имаш абсолютно всички предпазни средства, работиш по всички изисквания и в даден момент се заразяваш, което значи, че някъде се е случило контаминиране и съответно инхалиране на този вирус”, разсъждава д-р Йорданов. Затова и се наложило да обяснява на шефката на здравната инспекция във Велико Търново как точно е свалил костюма след контакт с пациент с коронавирус. Така било преценено, че няма риск да е инфектиран и да бъде поставян под карантина. Досега са му правени три PCR теста в лабораторията в Плевен в интервал през 14 дни. За щастие, всички са отрицателни.

Автор на статията

Дима Максимова Дима Максимова


Споделете статията

Четете още