Преди вируса д-р Мирослав Йорданов 2 пъти върна пациент от ръба на смъртта, сега е на първа линия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8568878 www.24chasa.bg
Д-р Мирослав Йорданов СНИМКА: Дима Максимова

“24 часа” отличава “Достойните българи на годината” от 2003 г. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.

На 16 март обявихме, че отличието “Достоен българин” за тази година е колективно - за всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки, за хората на първа линия.

Доброто в България има много лица. Вижте историята на д-р Мирослав Йорданов, който миналата година 2 пъти спаси мъж от клинична смърт, а сега е на първа линия в борбата срещу коронавируса.

29-годишният спешен медик специализира в реанимацията на великотърновската болница

Бил е в контакт с два от най-тежките случаи на COVID-19 там

Д-р Мирослав Йорданов, който миналия ноември сътвори медицинско чудо в Спешна помощ в Горна Оряховица, специализира в реанимацията на областната болница във Велико Търново. Засега е загърбил мечтата да вземе специалност по спешна медицина в “Пирогов”, избрал е да остане при своите пациенти, за които се е превърнал в сериен спасител.

29-годишният медик родом от Плевен бе номиниран за “Достойните българи”, след като два пъти връща от оня свят пациент, който бил в клинична смърт общо 2 часа. В крайна сметка мъжът с масивен инфаркт от с. Янтра бе транспортиран и лекуван в кардиологичната болница във Велико Търново, а младият лекар продължи да помага на пациенти, като

дежури в Горна

Оряховица,

Велико Търново

и Плевен

едновременно

“Това е една огромна школа - да работиш спешни състояния в медицината. В световен мащаб и особено в развитите страни спешността е обликът на една болница”, убеден е д-р Йорданов.

Ходил на интервюта в София, но изискването на клиниките било изцяло да се измести в столицата и да започне всичко отначало. “Към момента имаме специализация в търновската реанимация при д-р Сибила Маринова. Специализирам за анестезиолог реаниматор, което е алтернативата на спешната медицина, дори едно ниво по-високо”, разказа пред “24 часа” той. Засега е останал да работи в спешното с уговорката, че като отпадне извънредното положение, ще започне на основен трудов договор в реанимацията.

Това обаче значи, че ще трябва да се откаже от спешната помощ в Горна Оряховица, където за по-малко от 3 г. се превърна в магнит за най-тежките и спешни случаи. Освен пациента с масивния инфаркт, когото вади от смъртта, м.г. той

спаси мъж,

срязал бедрената

си артерия с

моторен трион

“Бе в остър хеморагичен шок. Това са състояния, в които трябва да реагираш много бързо. Една минута е животозастрашаваща”, обяснява докторът.

Отново на негово дежурство на 10 май 29-годишна бременна жена, която носеше мъртъв плод, скочи от 4-ия етаж на болницата в Горна Оряховица. “Тя беше контактна, но в тежък травматичен шок, с много счупвания в областта на гръден кош, корем, гръбнак, нямаше артериално налягане. Първо стабилизирахме състоянието, защото не можеше да бъде транспортирана. Шинирахме я, сложихме я на атравматична дъска, започнахме вливания, източници, кислород, медикаментозно лечение. И след 30 минути вече беше приведена в търновската болница, където претърпя четирикратна оперативна намеса”, разказа д-р Йорданов.

Той се оказва на първа линия и в борбата с коронавируса. Спешният лекар е бил в контакт с два от най-тежките случаи на COVID-19 във великотърновската болница.

“Бяха в спешното. Единият - мъж от с. Лесичери, изобщо нямаше клиника на коронавирус, на дихателна недостатъчност, беше със съвсем други оплаквания. При него се проведе реанимационно лечение в рамките на 6-7 часа, след което

бе приет за

спешна

хемодиализа.

Понеже тогава

вземаха на всеки

проба, излезе, че

е с коронавирус

На втория ден беше вече с тежка дихателна недостатъчност, с двустранна пневмония, след 15 дни почина”, разказва лекарят.

Имал е досег и с първата пациентка, починала от COVID-19 във Великотърновско.

“74-годишната жена била изписана от кардиологията, след 3 дни отново се влошава, но тя имаше тогава клиника на остра дихателна недостатъчност, в по-тежко състояние беше. Ние ги третирахме като корона, оказа се тежка двустранна пневмония, тежка сърдечна недостатъчност и бе настанена в реанимация. Смята се, че от нея се е заразил част от персонала, защото пробата ѝ излезе на третия-четвъртия ден, а тя на шестия ден почина”, казва д-р Йорданов.

Според лекаря и двамата пациенти са имали тежки съпътстващи заболявания, но COVID-19 е допринесъл за неблагоприятния край.

Не се страхува от заразата, защото спазва всички противоепидемични мерки при първичния контакт с пациентите. При данни за тежки дихателни недостатъчности облича костюма за COVID-19. През останалото време използва еднократни лични предпазни средства - ръкавици, чулки, маски и хирургична шапка, защото в спешното се работи с кръвни продукти, секрети и всякакви телесни течности. Казва, че се екипира, но особено

при 30 градуса е

трудно да ходиш

на адреси,

облечен като

космонавт

“Ние работим с лични предпазни средства, пазим се, но няма как да си сигурен и да знаеш кой пациент е носител и кой е истинският болен от коронавирус. Само 15% от всички пациенти развиват бронхопневмонии с тежка клиника на дихателна недостатъчност, така че много трудно може да се разпознае първоначално, ако не е в тежко състояние”, казва докторът.

Многото заразени медици в страната си обяснява с

грешки в

техниката на

събличане на

специалните

екипи

“Не мога да си го обясня по друг начин при факта, че имаш абсолютно всички предпазни средства, работиш по всички изисквания и в даден момент се заразяваш, което значи, че някъде се е случило контаминиране и съответно инхалиране на този вирус”, разсъждава д-р Йорданов. Затова и се наложило да обяснява на шефката на здравната инспекция във Велико Търново как точно е свалил костюма след контакт с пациент с коронавирус. Така било преценено, че няма риск да е инфектиран и да бъде поставян под карантина. Досега са му правени три PCR теста в лабораторията в Плевен в интервал през 14 дни. За щастие, всички са отрицателни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа