Ердоган: Турция ще започне да генерира електричество в голям ВЕЦ на р. Тигър

https://www.24chasa.bg/novini/article/8570390 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция ще въведе в експлоатация първата турбина на язовира Ълъсу в югоизточната част на страната следващата седмица, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"На 19 май ще пуснем в експлоатация една от шестте турбини на язовира Ълъсу, един от най-големите проекти за напояване и енергия на нашата страна", каза Ердоган.

Язовирът, одобрен от турското правителство през 1997 г., за да снабдява района с електроенергия, доведе до изселването на 80 000 души от 199 села и предизвика безпокойство у властите в съседен Ирак, които се притесняват за водните наличности в р. Тигър. Около 70 на сто от водата на Ирак идва от съседните държави, включително реките Тигър и Ефрат, които извират от Турция, предава БТА. 

Язовирът е критикуван и в самата Турция, където активисти призовават за изпразването му, обезпокоени от възможните екологични и културни последици.

След години на пречки и отлагания Турция започна да пълни язовира Ълъсу през юли. Чрез него ще бъдат генерирани 1200 мегавата електричество за турския югоизток. Това го поставя на четвърто място сред най-големите язовири в страната по количество на произвежданата електроенергия.