Ром - брат на убиец, ограбил и пребил дядо в Браница, главният прокурор успокои селото (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8573438 www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов (вляво) пристигнаха в харманлийското село Браница заради престъплението.

Ромът Георги Запрянов, който работи като чобанин е арестуван за грабежа над 78-годишния Димитър Господинов от харманлийското с. Браница. Заради наглото престъпление главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов отидоха лично в селото, където се проведе и акция срещу битовата престъпност.

В нощта срещу 10 май 32-годишният Георги нахлул в къщата на пенсионера, пребил го с юмруци и ритници, вързал ръцете му и му сложил одеало на главата. След това започнал да тършува из къщата и откраднал потфейла му с 220 лв. Ограбеният дядо е откаран в болница. Той е нападан няколко пъти в последните месеци, разказа синът му във вторник. Сигнал за престъплението подала кметицата на с. Браница Марийка Нейкова. Криминалистите заловили престъпника Георги Запрянов за часове. Неговият брат пък е в затвора за убийство на жена, която ограбил.

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов се срещнаха с хората от с. Браница.

“Срамота е да се бият възрастни хора, които са работили за държавата и трябва да водят един спокоен живот”, каза Гешев в разговор с кметицата и ѝ благодари за бързата реакция. 

“Нашата цел е безобразията с битовата престъпност поне към края на годината да са намалени чувствително. Държавата трябва да покаже, че е на мястото си. Проблемите с работата и с образованието не можем да ги решим, но сегментът сигурност за хората е нашата задача, и се надявам, до края на годината, нещата с битовата престъпност да изглеждат по различен начин, както с телефонните измами”, увери Гешев. Хората му разказаха за други случаи на бити и ограбени старци, а той поиска повече камери за видеонаблюдение, защото с тях нещата коренно се променят. Увери ги, че МВР и прокуратурата са взели мерки.

Ивайло Иванов допълни, че целият връщащ се у нас от чужбина криминален контингент, за който има данни и по линия на международния обмен, е постоянно в полезрението на органите на реда. “Извършват се много превантивни мероприятия и ще зачестят операциите срещу битовата престъпност”, подчерта главният секретар на МВР.