Солените "локви" на Марс вероятно са по-често срещани, отколкото се смяташе

https://www.24chasa.bg/novini/article/8573641 www.24chasa.bg
Марс Снимка: Pixabay

Терените със солен разтвор на марсианската повърхност може да покриват по-голяма част от планетата, отколкото се смяташе досега, но са прекалено студени, за да поддържат живот, сочат резултатите от изследване, цитирани в. "Дейли мейл".

Вода е открита под формата на лед и пари на Марс, но не може да просъществува в течно състояние, защото атмосферата на Червената планета не е достатъчно плътна, за да предотврати изпаряването й, предаде БТА.

Експерти обаче отдавна смятат, че особен вид сол в марсианската почва може нощем да изтегли в почвата водни пари от тънката атмосфера на планетата и да ги предпази от замръзване въпреки екстремния студ.

Учени от американската Асоциация за университетски космически изследвания създали компютърен модел, за да установят какви температури и климатични условия позволяват формирането на соления разтвор. Било констатирано, че 40 процента от марсианската повърхност може да е осеяна с подобни "локви". Те могат да просъществуват 6 часа през 2 процента от цялата марсианска година. Авторите на изследването установили също, че солената течност на дълбочина 7,5 сантиметра под повърхността може да просъществува през 10 процента от марсианската година. Моделът обаче показва, че локвите могат да съществуват единствено при температура, която не надвишава минус 12,7 градуса Целзий, т.е. в среда, която е прекалено студена за каквато и да било форма на живот. Бил проучен също рискът от заразяването им с микроби от Земята, ако бъдат изследвани от роувър. Специалистите заключили, че терените със солен разтвор не могат да поддържат живот. Това означава, че в районите, където се срещат, може да се извършват изследвания, тъй като рискът от заразяване от Земята е незначителен.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър астрономи".