Болните от Видин ще се лекуват в София, договори кметът (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8573791 www.24chasa.bg
КИРИЛ АНАНИЕВ

Не могат да се намерят лекари, които да заместят заразените, но няма да затварят болницата

Здравният министър Кирил Ананиев е отправил молба към медиците от цялата страна да станат доброволци в “Св. Петка”

Пациенти от Видин, нуждаещи се от спешно лечение, което не е свързано с COVID-19, могат да постъпят в софийска болница. Кметът д-р Цветан Ценков договорил това с ръководствата на големи здравни заведения в столицата.

Видинската МБАЛ “Св. Петка” отдавна е в критично състояние. От януари тя се управлява от прокурист, след като директорът ѝ д-р Цветан Василев хвърли оставка, отчаян, че не може да се справи с положението. За прокурист бе избрана д-р Ивета Найденова, дотогава ординатор в болницата.

Разпространението на коронавируса задълбочи кризата, след като заразените в областта надхвърлиха 160 души, а

с положителни

проби са над

40 медици

от персонала. Сестрите и санитарите обвиниха ръководството, че не са имали достатъчно и навреме предпазни средства. Според шефа на националния щаб ген. Мутафчийски масовата зараза в болница било заради неспазване на задължителните мерки от персонала. 

“Още през януари получихме голямо количество костюми като дарение. Истинският проблем е нуждата ни от всякакви специалисти и най-вече такива по инфекциозните болести”, заяви д-р Найденова.

“Всеки от нашия персонал работи с болни. Вероятността за зараза отвън е актуална и възможна. Не можем да кажем, че един колега е заразил всички пациенти или обратното”, допълни д-р Найденова.

От здравното министерство обявиха, че въпреки критичното състояние не се предвижда затварянето на болницата. Наложи се обаче преструктуриране на отделенията заради липсата на медицински персонал.

Областният на Видин Момчил Станков отправи апел за помощ от държавата. Призивите към лекари и сестри да помогнат остана обаче глас в пустиня.

Наложи се да се

командироват

медици от

други болници

във Видин,

за да продължи работата в “Св. Петка”.

“Естествено е болницата да стане огнище на заразата, след като толкова много народ влезе от чужбина във Видин или минаха през Видин”, защити лекарите кметът Цветан Ценков.

Областният Станков пък каза, че едновременно с разрастването на заразата близо 30 медици са подали заявления за напускане.Основният проблем, с който се сблъскват всички общински болници, е, че на практика те са собственост на общината и държавата и здравното министерство нямат много начини, по които могат да ги подпомогнат.

Освен с изплащане на 85% от предвидения им за месеца бюджет от НЗОК, каквото решение взе правителството за всички болници, като финансова помощ медиците на първа линия във видинската болница получават и обещания бонус от 1000 лв. към заплатата си. Единствената възможност, които законът дава на здравното министерство за друга допълнителна помощ, е да привлекат доброволци, които да работят там. Такава молба е отправил и здравният министър Кирил Ананиев към всички болници в страната, обясниха от МЗ за “24 часа”.

До момента

обаче отзовали

се няма,

което може да бъде обяснено с факта, че в подобна ситуация всеки кадър е важен за всяка болница.

Извън търсенето на доброволци здравното министерство е осигурило предпазни средства и облекла за видинската болница и допълнителни линейки за ЦСМП.