Йордан Цонев оглави комисия, която ще следи за харчовете на държавата в кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8580072 www.24chasa.bg
Йордан Цонев

Йордан Цонев от ДПС оглави временната комисия към Народното събрание, която ще следи как се харчат държавните средства за справянето с кризата от коронавируса. Предложението за формирането на комисията е на БСП и беше подкрепена със 199 гласа „за“, без против и въздържали се.

Комисията обаче остана без зам.-председател. Никоя от партиите не предложи кандидатура за неин зам.-шеф. Членовете й са общо 10, по двама от всяка партия. От ГЕРБ това са Мария Илиева и Анелия Ангелова, от БСП Румен Гечев и Явор Божанков, член от ДПС е Адлен Шефкет, от патриотите д-р Калин Поповски и Борис Гечев, а от „Воля“ Пламен Христов и Дора Христова.

Единствен претендент на Цонев за председателското място бе Румен Гечев, но той получи само 73 гласа „за“, 101 „против“ и 29 се въздържаха.

Генерал Цонев, така по погрешка се обърна председателката на НС Цвета Караянчева към шефа на новосформираната комисия. Това предизвика смях в залата, а Караянчева шефовито отвърна: "Много генерали последните 2 месеца. Човек се обърква."

Работата на комисията ще продължи до края на противоепидемичните мерки, а в това време тя ще трябва да публикува всички разходи на страната, дори по фондове на ЕС и трябва да направи доклад на обобщените харчове за справянето с кризата от опасната зараза.
Дебатите в зала се разгорещиха най-вече между БСП и „Воля“, които изпаднаха в спор кой е по-опозиция. От левицата настояваха да оглавят комисията по предтекст, че това е европейска практика.

„Многократно сме ставали свидетели как премиерът, пътувайки с джипа из страната, раздава милиони най-често за партийни цели и предизборни агитации. Сега в тази ситуация, когато се очаква да се изтеглят нови заеми е два пъти по-наложително да има прозрачност по тези харчове“, призова Нинова в началото на дебатите.
„Това е традиционна и работеща европейска практика, по-голяма прозрачност и обективност може да се гарантира. Много е удобно управляващите да проверяват себе си. Това няма да доведе до нашата цел“, каза още тя.

Пръв й опонира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. „Няма лошо, нека да има прозрачност. Нека има и доверие към управлението на държавата. Не сме много съгласни председател да бъде от опозицията и то от БСП“, каза Валери Симеонов и посочи като аргумент, че българската опозиция не се държи по европейски и я нарече повърхностна и неконструктивна.

„От 3 г. минаваме от скандал в скандал. Ако председателят е от БСП, то тази комисия ще бъде използвана чисто за политически цели“, каза още Симеонов и добави, че това е начин от БСП да потърсят медийно внимание.

„Колкото е европейско управлението, толкова е европейска и опозицията, толкова са европейски и институциите“, обърна се към лидера на НФСБ червеният депутат Валери Жаблянов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България