МОН пусна анкета до родителите как да заработят детските градини

https://www.24chasa.bg/novini/article/8580778 www.24chasa.bg
Децата не ходят на детска градина от началото на извънредното положение. СНИМКА: Pixabay

Образователното министерство пусна анкета сред родителите, за да проучи нагласите им да бъдат ли отворени детските градини у нас. Тя ще остане активна до 18-ти май, уточниха от МОН.

Анкетата е разпространена до родителите по мейл. Вижте я ТУК.

В нея пише, че е необходимо Министерството на образованието и науката да проучи нагласите на родителите на деца, записани за предучилищно образование относно техните очаквания и потребности за възстановяване на работата на детските градини.

Резултатите от анкетата не могат да бъдат единствено основание за вземане на решение относно възстановяване на работата на детските ясли и градини, но са важен показател за нагласите по този въпрос и очакваните изисквания, при които това да се случи.

В нея има въпроси от типа за отглеждането на детето ви по време на извънредното положение, както и дали сте получили методическа подкрепа от учителите в детската градина по време на извънредното положение.

Родителите трябва да посочат кога биха пуснали децата си на детска градина, при какви условия биха направили това и какви стъпки трябва да се предприемат според тях за целта.

В анкетата има и въпроси относно това колко хлапета от семейството посещават забавачки и кой се грижи за тях, докато в периода на извънредно положение.

От МОН проучват и дали в семейството има работещ на „първа линия”.

Към момента правителството се въздържа от предприемането на тази стъпка. Преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че детските градини и ясли остават категорично затворени.

Образователният министър Красимир Вълчев пък посочи, че отварянето на забавачките крие рискове заради ежедневната комуникация на голям брой деца. Той обясни, че с оглед на ежедневното взаимодействие на децата в една градинска група има риск, ако едно от хлапетата е заразено с коронавирус, рискът на заболеваемост в нея да скочи на 10.