10 г. затвор за Роман Логвиненко за атентата срещу Алексей Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/8581627 www.24chasa.bg
Роман Логвиненко бе задържан през януари 2016 г.

Софийският апелативен съд намали с 5 години присъдата на украинеца Роман Логвиненко, който бе обвинен за атентата с гранатомети срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.

Така наказанието на чужденеца вече е не 15, а 10 г. лишаване от свобода. Решението е на 3-членен състав с председател Пламен Дацов и членове Светла Букова и Величка Цанова, съобщиха от Софийския апелативен съд. То не е окончателно и може да се оспори пред ВКС.

Логвиненко е признат за виновен като помагач в опита за убийство с гранатомети на Петров, който бе извършен на 29 октомври 2015 г. в столичния кв. "Кръстова гора".

Още на 17 май 2019 г. той бе оправдан от първата инстанция - Софийския градски съд, по обвинението, че е подбудител и организатор на покушението срещу бившата барета.

Според прокуратурата Логвиненко е купил колите, с които е организиран атентата и е осигурил оръжието. Давал е и съвети на съучастниците си. Съдът обаче не е намерил достатъчно доказателства за това. 

Преките извършители на атентата - двама украинци, не са открити. Не е намерен и друг техен помагач, който е наблюдавал жилището на Петров преди атентата.  

Според САС участието на Логвиненко в покушението е много по-малко от това на останалите украинци. Според магистратите той само е улеснил другите трима като дал пари и помогнал в следенето.

В мотивите за промяна на присъдата пише: "Въпреки тежестта на извършеното посегателство, приносът на Логвиненко  е сравнително по-малък от този на останалите съучастници... Определеният 15-годишен период на изолиране на подсъдимия от обществото се явява завишен и несправедлив".

Присъдата е намалена и заради влошеното здравословно състояние на Логвиненко, който е задържан от 31 януари 2016 г. По делото имало доказателства, че той страда от хроничен вирусен хепатит „С“ в средно тежка форма с преход към цироза на черния дроб, хепатомегалия, разширени вени, срастване на органите на коремната кухина и заболяване, при което се проявява и дихателна недостатъчност.

Съдът е взел предвид продължителността на делото и факта, че  украинецът е имал чисто съдебно минало и е бил семейно и трудово ангажиран преди ареста. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата