Пловдивски потомък и звезда от филм е новият външен министър на Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/8583082 www.24chasa.bg
Генерал Габи Ешкенази СНИМКА: РОЙТЕРС

Габи Ешкенази е бивш началник на генщаба

Потомък на български евреи от Пловдив е новият външен министър на Израел. Габриел Ешкенази (известен като Габи) е бивш началник на Генералния щаб на израелската армия, който прекара близо 40 години във войската, съобщи неговият съюз “Синьо и бяло”.

Генерал Габи Ешкенази и неговата фамилия са професионални военни и много уважавани граждани на Израел. Във войната за независимост на Израел от 1948-1949 г. бащата Йосиф Пепо Ешкенази

командва отряд

български евреи

в състава на

елитната бронирана

част “Зверовете

на Негев”

Българите стават известни освен с бойна слава и с висока военна доблест.

Правителството на единството в Израел, договорено между лидера на “Синьо и бяло” генерал Бени Ганц и премиерът ветеран от дясната партия “Ликуд” Бенямин Нетаняху се очакваше да положи клетва в четвъртък вечерта, с което се слага край на повече от година политическа безизходица.

Външните работи бяха ключов портфейл, осигурен от синьо-белите при преговорите за коалиция с партията на Нетаняху. Освен това синьо-белите си гарантираха и министерството на отбраната, начело на което ще застане самият Бени Ганц.

Габи Ешкенази се присъединява към армията на Израел през 1972 г. и се бие във войната Йом Кипур година по-късно. През годините Ешкенази

участва или ръководи

поредица от известни

и понякога

противоречиви

операции

Той участва и в операция “Ентебе” на 3-4 юли 1976 г., при която израелски командоси атакуваха отвлечен от палестински екстремисти самолет и взеха пътниците за заложници. Самолетът беше пренасочен към главното летище на Уганда. Йонатан, братът на Бенямин Нетаняху, беше убит при операцията.

Турция изправи него и трима други израелски военни ръководители на съдебен процес задочно през 2012 г. заради акцията срещу турския кораб “Мави Мармара” през 2010 г., който пътуваше за Газа.

Той беше началник на генщаба на армията по време на войната на Израел с “Хамас” в Газа през 2008-2009.

Генералът 

обожава града

на тепетата

и българите

Голям приятел в лицето на новия външен министър на Израел ген. Габи Ешкенази има България и тя трябва да се възползва от тази връзка. Това заяви пред “24 часа” Яков Джераси, председател на Ционистката федерация у нас.

Той припомни, че ген. Ешкенази е потомък на пловдивски евреи. Баща му Йосиф е роден в града на тепетата и е живял в него до 1948 г., когато се изселва в Израел.

“По време на премиерата на филма “Следващото поколение”, чиято финална сцена е заснета в кв. “Капана”, ген. Ешкенази силно се разчувства. Тогава обясни на израелска журналистка колко велик народ е българският.

“Познаваме се. Той беше в Пловдив.

Дойде през 2018

г. за снимките

на филма,

където играе

главна роля

И разгледа града. Отиде да види къде е бил домът на баща му, както и училището, което е посещавал. За съжаление, къщата им не е запазена”, обясни Джераси. В момента новият външен министър на Израел няма пловдивски роднини.

“По време на снимките непрекъснато се разчувстваше. И подчертаваше, че баща му е роден в града на тепетата. Посети Бачковския манастир и се поклони на гробовете на екзарх Стефан и патриарх Кирил”, допълни Яков Джераси.

“Следващото поколение”, чиято главна роля се изпълнява от Ешкенази, разказва за

подвига около

спасяването

на българските

евреи

Много от сцените са заснети в Пловдив, а други в – София, Пазарджик и Ихтиман.

“Знаеш ли, тази нация е много по-различна от всички други. Тя е направила нещо много по-велико от останалите”, казва във финалната сцена Ешкенази.

Премиерата се състоя в Пловдив през октомври м.г., а ген. Ешкенази не можа да присъства заради политически ангажименти.