ГЕРБ подкрепи БСП за комисия, която да следи парите за COVID-19, ДПС я взе (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8583229 www.24chasa.bg

Йордан Цонев начело на 10 депутати, които ще следят къде отива всеки лев

Йордан Цонев от ДПС застана начело на временната парламентарна комисия, която ще следи как се харчат държавните средства за справянето с кризата от COVID-19. Това решиха депутатите в първия си работен ден след края на извънредното положение вчера.

Предложението за комисията бе на БСП, която поиска и шефското място. Управляващите подкрепиха създаването ѝ, но предпочетоха начело да е Цонев вместо номинирания от червените проф. Румен Гечев.

Генерал Цонев -

така по погрешка

се обърна

председателката

Цвета

Караянчева

към шефа на новосформираната комисия. Това предизвика смях в залата, а Караянчева шеговито отвърна: “Ще поръчаме униформа за колегата Цонев. Много генерали последните 2 месеца. Човек се обърква.”

10-имата членове на комисията бяха избрани на паритетен принцип - по двама от група. Така в нея освен Цонев и Гечев влязоха Мария Илиева и Евгения Ангелова от ГЕРБ, Явор Божанков от БСП, Адлен Шевкет от ДПС, Калин Поповски и Борис Ячев от ОП, Пламен Христов и Дора Христова от “Воля”. Комисията обаче остана без зам.-шеф, защото никоя от партиите не предложи кандидатура за поста.

Комисията ще работи до края на противоепидемичните мерки, като ще трябва да следи за всички разходи на държавата дори по фондове на ЕС. Накрая трябва да обобщи харчовете за справянето с кризата.

“Многократно сме ставали свидетели как премиерът, пътувайки с джипа из страната, раздава милиони най-често за партийни цели и предизборни агитации. Сега в тази ситуация, когато се очаква да се изтеглят нови заеми, е два пъти по-наложително да има прозрачност по тези харчове”, аргументира соцлидерката Корнелия Нинова искането за създаване на комисията. Тя обясни, че начело трябва да е представител на опозицията, защото това е “традиционна и работеща европейска практика”, която може да гарантира по-голяма прозрачност и обективност.

Зад желанието на БСП да сложи свой шеф на комисията се търси поредна доза медийно внимание, скочи обаче лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той се обяви против, защото “българската опозиция не се държи по европейски, а е повърхностна и неконструктивна”.

“Колкото е европейско управлението, толкова е европейска и опозицията, толкова са европейски и институциите”, отвърна му червеният Валери Жаблянов.

В наддаване между БСП и “Воля” кой е по-голяма опозиция се превърнаха дебатите по темата. “Воля” е опозиция на всички, категоричен бе лидерът Веселин Марешки. Той

призова партиите

да се откажат от

субсидиите си,

а депутатите - от заплатите дори след края на извънредното положение. От 6 април до вчера те ги даряваха по сметката на здравното министерство, но сега ще ги получават отново.

Това предизвика остра реакция от БСП. Явор Божанков попита Марешки би ли се отказал и от луксозната си лимузина с подгряващи и масажиращи седалки. В отговор Марешки обясни как при управленията на БСП се е редил на опашки и е работил за малко пари, а сега се гордее с бизнеса си.

Прави реклама на бизнеса си от парламентарната трибуна, скочи левият Георги Свиленски. Минута работно време на Народното събрание струва 20-30 хил. лв., моля, направете правила той да си плаща за реклама, обърна се зам.-шефът на лявата група към председателството.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България