ХТМУ – университетът, подготвящ инженери за дигиталния свят и индустрия 4.0

https://www.24chasa.bg/novini/article/8584805 www.24chasa.bg

Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) е висше училище с 67 годишна история и традиции в обучението на инженерни кадри за всички сфери на индустрията, държавната администрация и научните изследвания.

Днес университетът е лидер в обучението по: химични технологии и металургия, биотехнологии, инженерна екология, информационни технологии и мениджмънт.

Завършилите ХТМУ инженери получават европейско дипломно приложение, съгласно всички изисквания и ECTS (European Credit Transfer System). ХТМУ предлага обучение в специалности на немски език при завършването, на които се получава двойна диплома - българска и немска. Университетът е сред малкото български висши училища, който осъществява обучение по програми на френски език, акредитирани на държавно ниво във Франция.

В Химикотехнологичния и металургичен университет студентите имат широк обхват за личностно развитие, като по време на обучението си всеки един има възможността да придобие допълнителна квалификация, паралелно с основната си специалност по актуални за бързо развиващата се индустрия и икономика програми.

Друго средство за улеснение на студентите в бъдото им кариерно развитие и реализация е „Кариерният център“ на ХТМУ. Ежегодно той организира форуми за представяне на водещи фирми в областта на химическата, фармацефтичната и металургичната промишленост, на които студентите получават информация за актуални стажантски програми и вакантни работни позиции.

На разположение на бъдещите инженери е модерният библиотечно-информационен център на Химикотехнологичния и металургичен университет, който предоставя богат фонд от специализирана научна литература, електронен каталог и дигитална библиотека, съдържаща колекции от учебни електронни ресурси.

Университетът притежава отлична спортна база и предоставя възможности на студентите да се включат в представителните университетски отбори. Ежегодно ХТМУ организира спортни турнири и лагери, както за студенти, така и за ученици.

ХТМУ разполага с 4 блока, където всички студенти редовна форма на обучение, които желаят могат да се

възползват от настаняване в общежитие, а тези в задочна форма на обучение – по време на своите очни занятия.

За новата академична година университетът обявява прием в 25 бакалавърски, 44 магистърски и 53 докторски специалности.

Новост за 2020 година е въвеждане на много нови специалности, които са в отговор на търсенето на бизнеса. Те са в сфери на качеството на живота като парфюмерия и козметика и биоматериали за приложения в медицината, стратегически сфери като чиста енергия, енергийна и екологична ефективност и рециклиране на метали и разбира се информационните технологии и дигитализацията на инженерните дейности.

Основната задача за предстоящата учебна година, върху която се е фокусирало ръководството на висшето училище, е промяна във всички професионални направления и акцентиране върху дигиталните технологии. Университетът обнови всички учебни планове и ги ориентира към индустрия 4.0. Амбицията е инженерите, завършили ХТМУ, да са адекватни на очакванията на бизнеса днес, и да са развили уменията за професиите, базирани на високите и информационните технологии на утрешния ден.

ХТМУ стартира учебната 2020/2021 със сайт за онлайн кандидатстване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка