Съдят жена за имотни измами за над половин милион лева в Свиленградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/8585255 www.24chasa.bg

Районна прокуратура - Свиленград внесе в съда обвинителен акт спрямо Л.Б. /49 г./ за измами с имоти за над половин милион лева, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Предполагаемото продължавано престъпление е от началото на месец декември 2015 г. до 4 декември 2017 година. Обвиняемата възбудила и поддържала заблуждение у двама земеделски производители, че като брокер на недвижими имоти и в частност на земеделски земи, подготвя сключването на сделки за закупуване от тях и за тяхна сметка на терени в землището на свиленградското село Маточина.

По делото е било установено, че потърпевшото семейство земеделски производители обработвало земя в Свиленградско. Обвиняемата Л.Б. се свързала с тях, и им казала, че познава собственици на земи в землището на село Маточина, които живеят в друг град и искат да ги продадат. Съпрузите и обвиняемата се срещнали с тях, при което бил оформен договор за продажба. Така Л.Б. спечелила доверието на семейството и те се разбрали тя да продължи да им търси ниви в района, които те да купят.

Л.Б. трябвало да оформя всички документи и предварителни договори за покупко-продажбата, свързани с изповядването на сделките. Обвиняемата поискала от земеделските производители да й изпращат пари, за да плаща на продавачите, с които следвало да сключва договори за въпросните ниви. Така от пострадалите към сметки на Л.Б. били извършени общо 157 парични превода и две плащания на ръка, като общата стойност на сумите възлиза на 506 914 лева.

"Брокерката" обаче започнала да отлагала срещите с купувачите. Изпращала им записи на заповед, представила списък на собственици, които уж продавали земите си, както и фиктивни договори. През декември 2017 г. купувачите поискали договорите и влизането във владение на платените земи и когато това не се случило, подали сигнал в полицията.

Впоследствие в хода на разследването всички издирени собственици и наследници на земеделски земи в района на Маточина отрекли при разпитите да познават Л.Б.. По делото са били разпитани свидетели, приложени справки, писма от банкови институции, заключения на вещи лица по назначени експертизи и др.. До момента парите не са възстановени на пострадалите лица, допълват от прокуратурата.

От там посочват още, че спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" и към настоящия момент тя се намира в затвора. Предвиденото в закона наказание за деянието според НК е от 3 до 10 години "лишаване от свобода" и конфискация до една втора от имуществото.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска