Освен 9% ДДС за туризма управляващите правят промени и в закона за извънредното положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/8585737 www.24chasa.bg
Красимир Ципов от ГЕРБ е един от вносителите на общия законопроект на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Лекари, полицаи, социални работници и служители на ТОЛ полицията ще получат ваучери по 210 лв. за 7-дневни почивки

Освен 9% ДДС за хотелиери и ресторантьори, с внесения днес законопроект на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ се правят и промени в закона за извънредното положение и преодоляването на последиците от него.

От 1 юли тази година до края на 2021 г. се намаля ставката за настаняване във всякакъв вид хотели, какато и предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за къмпинг, пише в законопроекта. Мярката засяга и ресторантьорските и кетъринг услуги, които доставят приготвена или неприготвена храна. По-ниските ставки няма да се отнасят за кетъринга, който доставя алкохолни напитки, посочва се още в законопроекта.

Управляващите искат да се понижи на 9% ДДС и на доставката на книги, учебници, познавателни книжки, детски книги за рисуване и оцветяване, както и нотни издания. Предложението им включва дори електронните книги.

По 210 лв. под формата на ваучери за почивка ще получат всички медици от първа линия както и полицаи, социални работници и служителите от ТОЛ системата, които пряко са участвали в борбата с COVID-19. Тази промяна се прави още със законопроекта за намаляне на ДДС.

Кой точно ще получи такъв ваучер обаче ще определят министрите на здравеопазването, на труда, на вътрешните работи, на отбраната и министъра на региналното развитие. Ваучерите могат да се ползват еднократно за не повече от 7 дни в лечебни центрове на НОИ както и почивни бази на министерства и ведомства, по списък приет от МС. Ще се печатат от Министерството на туризма, а хората, които не ползват ваучерите по предназначение ще трява да платят глоба – 500 до 1000 лв., съответно имуществена санкция между 2000 и 5000 лв.

За периода от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г. след намалянето на ставка за хотелиери, ресторантьори и книги се очкава в държавния бюджет да не влязат 275 млн. лв., посочват в мотивите си управляващите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на