Промяна в щаба, вече ще се редуват да съобщават данните

https://www.24chasa.bg/novini/article/8588335 www.24chasa.bg
Проф. Кантарджиев Снимка: Архив

"Нали не плашим никого", пита проф. Кантарджиев

Нова промяна как да се съобщават данните за разпространението на коронавируса в България въведоха от тази сутрин Националният оперативен щаб и правителството. Това стана ясно, след като пред камерите на брифинга в 8 сутринта застана шефът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

В последните седмици сутрешните сводки представяше секретарят на щаба доц. Димо Димов, а преди това брифингите бяха общи и водени от началника му ген. Венцислав Мутафчийски.

Членовете на оперативния щаб вече ще се редуват на сутрешните брифинги като промяната е по тяхно искане, обясниха от Министерския съвет. Остава обаче подробният брифинг в четвъртък, на който Мутафчийски и целият щаб ще отговарят на въпроси.

"Повече от 70 дни Националният оперативен щаб информира обществото с данните за заболеваемостта. Винаги посланията на щаба са били на базата на научен анализ и това, което е прочетено, видяно и разговаряно с колеги от чужбина.

Целта е при нас нещата да са малко по-леки от това, което се случи на някои държави в Европа и такива, които са ни били пример - държави с много по-голям ресурс. Не сме плашили хората, винаги сме казвали истината", заяви тази сутрин проф. Кантарджиев.

Новите заразени са 37 като общият брой на случаите става 2174, добави той.

За разлика от сухото изчитане на данни, правено от доц. Димов, проф. Кантарджиев съпроводи числата с обширен коментар как за работата на националния оперативен щаб.

Никога щабът не е имал за цел да плаши никого, обясни професорът в отговор на обвиненията от страна на президента Румен Радев, че е всявана паника.

"Никого не плашим, казваме само истината. Тя е следната: добрият сценарий е да използваме добрите си резултати, да продължаваме с мерките, те да се разхлабват, но винаги с анализ.

В зависимостта от променливостта на броя на случаите се предприема отпускане на мерките или забавянето на тяхното отпускане. Благодарение на навременните мерки и поемането на голяма политическа отговорност можем да се похвалим с тези резултати", категоричен бе Кантарджиев.

"Със забавянето на случаите имаме едно много по-подготвена система. Няма необучен медицински персонал, няма болница без предпазни средства", каза още професорът. Той специално подчерта, че ограничителните мерки в България не са били строги.

В момента в България работят 22 ларобатории за PCR тестове и успяваме на седмица да тестваме двама от 1000 жители, добави Кантарджиев.

"Нали не плашим никого", запита в края на брифинга професорът.

"Не бива да правим така, че на брега на Дунав да се удавим", заключи той по повод отхлабването на мерките.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София