Сред писъци и гъст дим Дамян носи възрастна жена, спасява и още 22-ма от пожар

30-годишният охранител се намеси, когато пламна приют в Димитровград. В паниката хората тичали към вътрешността на сградата

Преди месец му се наложило пак да спасява от огън - запалил се апартаментът на съседката

“24 часа” отличава Достойните българи на годината от 2003 г. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.

На 16 март обявихме, че отличието “Достоен българин” за тази година е колективно - за всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки, за хората на първа линия.  

Доброто в България има много лица. Вижте историята на охранителя Дамян Колев, който спаси 23-ма души при пожар.

В утрото на 5 ноември 2019 г. в общинския приют за социално слаби в Димитровград лумва пожар. Писъци огласяват сградата.

29-годишният тогава охранител Дамян Колев се хвърля в огъня и дима да спасява.

Той усетил миризма на дим и изгоряло, докато бил сам на работа - карал 12-часово дежурство в общинското общежитие в кв. “Славянски”.

“Страшно беше,

все едно

гледахме филм

на ужасите

Пламъците бяха огромни”, разказаха хора от квартала, събудени от миризмата на дима, от воя на сирените и от виковете на паникьосаните обитатели на общежитието.

“Ревяхме и бягахме. Дамян реагира много адекватно”, казва една от евакуираните.

Причина за произшествието е неизправна електрическа печка, включена от 38-годишния Васил. Той имал психически отклонения. Преди време му предложили да бъде настанен в защитено жилище, но отказал. След пожара бе изпратен на лечение за пореден път, съобщиха от социалните служби. Настанен е в психодиспансера в хасковския кв. “Болярово”.

Дамян Колев сега казва: “Не съм герой. Върших си работата. Ако се наложи, не дай си, боже, пак ще постъпя по същия начин”.

“Бях нощна смяна на работа, усетих мирис на изгоряло. Излязох да погледна и видях, че в пламъци е обхваната стаята от първия етаж - откъм южната страна”, разказва охранителят.

Младият мъж позвънил на районното полицейско управление и съобщил за инцидента. После веднага се хвърлил в пламъците и дима.

“Тук има деца, жени и възрастни хора. Целта ми беше да помогна първо на хлапетата”, споделя охранителят. На първия етаж, откъдето започнал пожарът, заварил трима припаднали възрастни. Успял да ги изнесе навън, до стълбите пред централния вход.

“Едва дишаха от пушека, вероятно още малко им оставаше, за да се пренесат в отвъдното. Щастлив съм, че успях да ги изнеса навреме”, казва Дамян, на когото хич не му се говори за станалото.

Той се върнал да евакуира и останалите 20 в общежитието.

“Паникьосването ги накара да тичат към вътрешността на сградата вместо към изхода”, спомня си димитровградчанинът.

Наложило му се да разбива и врати, защото по-възрастните отдавна спели. При поредното разбиване на врата на спално помещение вдигнал пенсионерка и я понесъл към изхода.  

“Помощ,

ограбват ме”,

разкрещяла се в

съня си жената

и се осъзнала за случилото се близо половин час по-късно.

Дамян успял да изведе навън всички и ги преброил, защото от 6 г. работел там и познавал обитателите поименно.

“Сградата се изпълни с писъци”, допълва Дамян. Огънят обхванал и покрива на приюта.

Колев споделя, че е успял да надмогне страха, защото преди това бил пазач в димитровградския ТЕЦ “Марица 3”, а също и на гробищата.

“Майка ми работи 25 г. в местната болница, доста съм видял”, откровен е младият мъж.

Вторият пожар

Само преди месец на Дамян Колев отново се наложи да се намеси в извънредна ситуация. Потуши пожар у възрастната си съседка.

Дамян живее със съпругата и двете си деца - момиче на 10 и момче на 3 г., в кооперация на ул. “Владимир Поптомов” в града.

Съседката сложила да вари гозба на газовия котлон и отскочила до магазина. Бутилката се подпалила и взели да излизат гъсти кълба дим от заключеното жилище. Настанала и паника.

“Отидох до апартамента на възрастната комшийка, разбих входната врата и загасих пламъците, бързо дойде и пожарната”, обяснява Колев.

Дамян има награда за гражданска доблест и позиция от МВР, която му бе връчена официално в София на традиционната церемония “Полицай на годината 2019” през декември.

А ден след инцидента в приюта кметът Иво Димов награди Дамян Колев за адекватната му реакция в пожара. Градоначалникът връчи почетна грамота на младия мъж пред събралия се на заседание общински съвет. “Благодарение на професионализма и бързата реакция на Дамян

хората бяха

изведени

навреме и не се

стигна до

трагичен

инцидент

Благодаря му от свое и от ваше име за проявената смелост и съобразителност”, каза кметът.

И в момента Дамян пази същата сграда, която вече е ремонтирана.

“Тук прекарвам много време. Хора сме, не мога да ги изоставя. Свикнал съм с обитателите на общежитието и чувствам привързаност към тях, иначе няма да сме човеци”, казва Дамян.

Автор на статията

Делян Аврамов Делян Аврамов


Споделете статията

Четете още