Със зор изгасили пожара в къщата на Доган, нямало налягане, дошли водоноски (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8596690 www.24chasa.bg
Горящата резиденция на Ахмед Доган на нос Чукалята, снимана от морето. КАДЪР: ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА ВЛАДИМИР ПАВЛОВ, ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В БУРГАС

Почетният председател на ДПС бил там, искал да почерпи огнеборците

Вероятната причина била късо съединение в кухнята, изгорял е покривът

Пожарът в най-новата лятна резиденция на Ахмед Доган в парк “Росенец” край Бургас е загасен трудно.

“Огънят тръгва от кухненско помещение в подпокривното пространство на сградата. Сигналът е постъпил в пожарната в 11,40 ч.

На мястото са се отправили два противопожарни автомобила, към които се присъединяват и две водоноски, тъй като налягането на водата в района е изключително ниско и това е довело до затруднение при гасителните дейстивия”, заяви за “24 часа” говорителят на полицията Цветелина Рандева. Няма данни за умишлен палеж. 

Самият Ахмед Доган бил в имението по време на пожара, но не е пострадал. Източници на “24 часа” разказаха, че

почетният

председател

на ДПС бил

видимо спокоен,

даже накрая искал да почерпи огнеборците. Не е проявил претенции и не е поискал писмен документ за нанесените материални щети.

Проблемът с налягането не е от вчера, по-опитни пожарникари си спомнят, че

навремето там

са гасили и с

морска вода

Около 14,30 ч пожарът е потушен. Според официалната информация са изгорели около 50 кв. метра от покривната конструкция на резиденцията. Тя се намира в едно от най-живописните, но и стратегически кътчета на парка - на нос Чукалята. От нея се разкрива приказна гледка към залива и към единствения обитаем остров в България - Света Анастасия.  

По права линия от лятната резиденция на Доган до острова се стига най-бързо, затова и оттам се вижда най-добре.

Според източници на “24 часа” почетният председател на ДПС е пристигнал от София още в началото на карантината, наслаждавал се на чудната гледка към Света Анастасия и не приемал почти никого.

Резиденцията е вдигната в района на бившето яхтено пристанище на “Лукойл-Нефтохим”. Достъпът до нея на практика е невъзможен, тъй като още в началото на черен път, който води към имението, има поставена бариера, а гардове отпращат всеки, тръгнал пеша до брега.

“Това е частен

имот, забранено

е влизането

и с кола, и пеша. Какво толкова е станало - изгоряха малко треви, това е”, опитва се да отпрати репортера на “24 часа” любезен мъж с радиостанция в ръка. До него има и униформен охранител, който стои на КПП.  

Лятната резиденция може да се доближи само по вода.

В съседство на резиденцията е пристанище “Росенец”, на което е изградена нефтената база на рафинерията “Лукойл”. Имотът на Доган е разположен на около 500 м от базата на тази рафинерията, а на около 2 км от него е почивната база на “Минстрой”, както и няколко други почивни станции на други предприятия, оцелели през годините.

Строежът на новата резиденция на нос Чукаля започва преди около 2 години. Съседи на Доган и любопитни летовници разказват, че тази година политикът пристигнал много рано - още когато било обявено извънредното положение.

Ахмед Доган живеел уединено, почти никой не му гостува. Обикновено той прекарва в парк “Росенец” от май до октомври.

За базата на Ахмед Доган се заговори преди две лета след фатален инцидент с гард на НСО. Тогава бе открито тялото на 37-годишен охранител в района “Росенец”. Аутопсията показа, че причината за смъртта на младия мъж е удавяне, а в кръвта му бе открито голямо количество алкохол.

Тогава НСО съобщи, че техният служител не е бил на работа по време на инцидента. Неофициално се разбра, че мъжът е бил част от охраната на Доган.  

Че Южното Черноморие открай време е било на сърцето на почетния председател на ДПС, разказват и стари морски вълци, които преди години често засичали внушителната му яхта на устието на р. Ропотамо.

На въпрос от “24 часа” как се чувства Ахмед Доган след инцидента и как е станал пожарът в неговия имот, от ДПС се въздържаха от коментар.

В понеделник гардове не допуснаха и медиите зад бариерата на близо километър от резиденцията.

Заграждението е поставено на черен път, а проверка на “24 часа” показа, че доскоро общинският път е бил деактуван на последната сесия на общинския съвет на 28 април.