Борисов и Вучич говорят за облекчаването на граничния режим след пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8597101 www.24chasa.bg
Снимка Архив

По искане на сръбския президент Александър Вучич днес е проведен телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, съобщават от кабинета на Вучич, цитирани от БНТ.

Двамата са говорили за облекчаването на граничния режим и по-специално за туристическия сезон след пандемията от коронавируса.

Утре ще се проведе видеоконфрентната среща на Върховния съвет за сътрудничество между България, Сърбия, Румъния и Гърция. Основна тема на срещата ще бъде елиминирането на последствията от пандемията.

Борисов и Вучич са постигнали съгласие върху позицията, че е необходимо да бъдат взети адекватни противоепидемиологични мерки, които да гарантират здравето на хората, се казва в съобщението от кабинета на Вучич.

Двамата са "изразили и задоволството си от факта, че България и Сърбия се справят успешно в борбата срещу коронавируса и че епидемията е под контрол". Двамата са изразили надеждата, че в скоро време епидемията ще бъде напълно овладяна".

Борисов и Вучич са се договорили и за скорошна среща и са изразили радостта, че ще могат да посетят строителните дейности по изграждането на магистралата от сръбската граница до София, което ще позоволи на Сърбия да се свърже с Азия.

Двамата са подчертали и значението от изграждането на газопровода "Балкански поток", на газовите интерконектори за енергийното свързане на Сърбия и България.

Борисов и Вучич се надяват в най-скоро време да има условия за провеждането на тримесечните срещи на Върховния съвет за сътрудничество, на които се обсъждат съвместните инфраструктурни и енергийни проекти, се казва още в съобщението от кабинета на Вучич.