Хванаха моториста, ликвидирал подсъдимата за измами Станка Марангозова (Oбзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8601043 www.24chasa.bg
Двама души бяха задържани като извършител и помагач на убийството на Станка Марангозова. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

l Задържаха и човека, осигурил му коридор за бягство

l МВР знае кой е поръчителят, но няма доказателства

Убиецът на Станка Марангозова и негов помагач бяха задържани във вторник в София при акция на СДВР и Специализираната прокуратура. 46-годишната жена, подсъдима за финансови измами за милиони, бе застреляна в колата си на 10 октомври м.г.

Убийството стана пред блок 18 в кв. “Младост”, където Станка живеела. Минути преди 21 часа тя била в пежото си и говорела по телефона с приятеля си Динко Геров. В този момент моторист спрял до нея и стрелял 3 пъти в главата ѝ. Хвърлил изкуствена бяла роза в колата и избягал, без да прибере гилзите.

Мотористът, считан за пряк извършител на убийството, бе задържан вчера в столичния кв. “Левски”. Акцията започна сутринта на ул. “Летострой” 5А. Заедно с него бе арестуван и човекът, който му осигурил коридор за бягство. По неофициална информация двамата арестувани са Петър Костов, който има бизнес, свързан с оказване на пътна помощ, и приятелят му Георги. От МВР не казаха кой от двамата е натиснал спусъка, а трети човек бе разпитван до късно вечерта и не бе ясно ще му бъде ли повдигнато обвинение. При претърсванията на няколко адреса пък бяха открити множество боеприпаси, които съвпадат като калибър с пистолета, с който е стреляно, но не ѝ оръжието на убийството.

Петър има криминални регистрации за наркотици, в миналото бил задържан и за подготовка на отвличане. Носел прякора Стъкларя заради бизнеса на баща му, който имал стъкларско ателие.

“По този случай се провеждат множество действия по разследването, не само в София, на много места”, каза главният прокурор Иван Гешев. МВР има подозрения кой е поръчителят, посочи пък главният секретар на вътрешното ведомство Ивайло Иванов и допълни, че той не е задържан. “Известен ни е, въпрос на доказателства. Така е и със Слави Ангелов”, добави Иванов.

Колко от задържаните ще получат обвинения, ще се разбере в сряда. Още след убийството криминалистите разпитваха десетки бизнесмени, които през последните 10 г. са имали отношения с Марангозова. С повечето от тях жертвата водила съдебни дела за милиони. Станка вземала пари, които трябвало да бъдат инвестирани в ценни книжа през борсата, за да носят печалба. В повечето случаи парите се губели. В момента като заподозрени за поръчката са двама. 

Приживе Станка е била пребивана няколко пъти, разказал мъж, с когото имала отношения преди време. Редовно я заплашвали заради милионите, които така и не успяла да спечели за хората, с които е имала договори.

Заради финансовите операции Станка дори е арестувана през ноември 2011 г. в родния си град Враца. Делото е за измама, лихварство и пране на пари, задържан е и тогавашният ѝ съдружник Георги Георгиев. По-късно процесът е прехвърлен в Софийската градска прокуратура, защото престъпленията били извършвани в столицата. Срещу нея имаше и висящо дело в районния съд, което беше прекратено след убийството ѝ. Най-големите врагове на Станка Марангозова са бизнесмените Иво Масларов и Веселин Денков. Приживе Марангозова е водила няколко дела с тях заради пари. Двамата са подсъдими в Специализирания наказателен съд за изнудването й. С Иво Масларов имала договор за доверително управление на пари от 2009 г. Вземала кеш, за да инвестира в ценни книжа през фондовата борса. Заради липса на доходност обаче между двамата избухва конфликт през 2011 г. Започват да пускат жалби един срещу друг в полицията и прокуратурата. Само по банкови сметки между двамата са преведени над 1,7 млн. лв. Тя твърди, че той я изнудва за пари, а той - че му дължи огромни суми. Масларов се принудил да прехвърли дълга си към фирма на бизнесмена Веселин Денков, с когото Марангозова също води дела. Неуредиците стигат дотам, че Марангозова е принудена да ипотекира жилището си, от което е изгонена с частен съдебен изпълнител през 2013 г. (24часа)