Проф. Христова: Ваксина ще има, когато втората вълна вече ще е започнала

https://www.24chasa.bg/novini/article/8601843 www.24chasa.bg
Проф. Христова Кадър: БНТ

"В последните години ние не сме имали сериозна опасност, нещо, което да ни накара да се замислим върху хигиенните си навици", каза пред БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Сега сме осъзнали, че от тях зависи не само ние да се предпазим, но и да предпазим хората около нас. Според нея всеки е отдал дължимото на тези хигиенни мерки и сме обърнали внимание на това как те могат да спасят човешки живот.

Проф. Христова обясни, че на повърхностите коронавируса е относително стабилен. При експериментали условия има различни данни. В реалността мерките, които се препоръчват, са за много по-често хигиенизиране. По нейно мнение можем да разчитаме на спокоен летен сезон.

Ако допуснем, че в цял свят успеем да изкореним вируса, няма да има втора вълна. Само, че тези условия са по-скоро идеалистични, обясни тя. Можем да очакваме втора вълна на случаите, каза професорът.

Ваксина ще има не по-рано от края на годината. При всички случаи втората вълна ще е започнала, посочи още проф. Христова.

Тя подчерта, че по-важното е всеки да спазва хигиенните мерки. Комплекс от фактори ще доведе до намаляване на епидемията, обясни професорът. Не можем да разчитаме само и на летните температури.

Много лекарства се пробват и при редица от тях има добри резултати, обясни Христова.

Преди ваксината да влезе в сила, ще имаме доста добра терапия, посочи още тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Спецчасти с автомати задържаха мъже в различни части на България. Всички са свързвани с Васил Божков и сочени за неговите "десни ръце". Имената на част от тях излязоха в списък с бивши ченгета, близки до хазартния бос. Арестите започнаха сутринта, по времето, когато Васил Божков съобщи, че съдът е отменил вземането на лиценза на "Еврофутбол" (виж