Ананиев: В 9 страници сме описали мерките, които детските градини трябва да спазват

https://www.24chasa.bg/novini/article/8601892 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев Кадър: БНТ

Отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала.

Неслучайно с министъра на образованието Красимир Вълчев сме написали 9 страници мерки, които да се спазват в тях.

Това заяви пред БНТ здравният министър Кирил Ананиев.

Още в първия ден, в който децата отидат в заведението им, температурата им ще бъде измерена с електронен термометър. Живачният е забранен, посочи още той, като уточни, че вчера е станала грешка.

Щабът ще го има най-рано до приключването на извънредната епидемиологична обстановка.

Все още не сме обсъждали дали тя ще бъде удължена, следим непрестанно какво се случва, каза още здравният министър.

Балове няма да има, тъй като има голямо струпване на хора, много емоционални моменти, непредвидени контакти, които могат да доведат до разпространение на вируса. Нямаме нищо против тези балове, те ще се проведат след като мине фазата на разпространение, каза още той.

В случай на заболял човек от персонала на детската градина, той веднага ще бъде заменен с друг, създадена е необходимата организация, категоричен е Ананиев.

Той коментира и защо се е стигнало до толкова честа промяна на издаваните от него заповеди по време на извънредното положение.

Категорично не мисля, че съм изпуснал контрол. Ние искахме да предприемем най-адекватните мерки, за да предотвратим разпространението на това заболяване, обясни министърът.

Аз работя прекрасно с щаба, ние винаги координираме нещата. Не се чувствам изместен по никакъв начин, защото ние сме непрекъснато заедно, посочи той.

Той коментира и вчерашното изказване на президента Румен Радев за смъртността в България, като заяви, че то е било ненужно.

Има рязко намалява на детската смъртност, особено през последните 2-3 години. Само за 2 години има увеличение на продължителността на живота на българските граждани, аргументира се министър Ананиев.

Относно изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, министърът заяви: На мен не ми се иска да оценявам нейната работа, защото ако се върна 4 години назад, не се сещам какво всъщност е направила.

Министърът е категоричен, че няма да се налага болници и семейни лекари да връщат пари на Здравната каса.

"Дълбок поклон пред лекари, медицински сестри, медицински и немедицински персонал в болниците", заяви Ананиев.

Очаквайте подробности.