НС с декларация в защита на българската общност в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/8602295 www.24chasa.bg
Депутатите все още не са гласували декларацията, от БСП поискаха 30 мин. почивка за обсъждането й по групи.

Да се проведе междуправителствена среща на България и Украйна с цел защита на българската общност в Украйна, за това настояват депутатите с декларация. Обсъждането на декларацията влезе извънредно като първа точка в дневния ред на парламента и предстои да бъде гласувана. За сега е ясно само, че ДПС ще гласуват с "въздържали се".

Причината за декларацията е, че последните 3 дни Министерският съвет на Украйна планира административно-териториалната реформа, с която ще се раздели на 5 части Болград – град, познат като административен център на българската общност там.

С това разделяне може да се нанесе тежък удар върху българската общност, обясни Валери Симеонов, който е председател на групата за приятелство с Украйна. Декларацията внесена от него, Искрен Веселинов, Полина Цанкова от „Воля“ и шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

От БСП възразиха срещу начина на подготовка на декларацията, защото е без предварителни обсъждания в работна група. „Нормално е българската позиция да е в защита на българската общност. Къде е българският външен министър обаче в тази ситуация. Може да подписва всякакви декларации, но в същото време, когато трябва да бъдат защитени интересите на българската общност в Украйна, се прехвърля топката към Народното събрание“, каза Валери Жаблянов от левицата.

Опит депутатите да бъдат вкарани в капан, това пък съзря Павел Шопов от „Атака“ и обвини от трибуната на парламента Валери Симеонов в прокарване на свои задкулисни интереси.

"Винаги сме защитавали правата на българските общности извън България. Тази наша политика ще продължи и за напред. Трябва да се спазват поетите ангажименти към международни актове, в които всяка една от държавите е страна. Споделяме записаното, че обществата са интегрирана и лоялна част от съответните държави", каза от трибуната председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обърна внимание на изучаването на малцинствените езици у нас, което е задължително с конституцията.

"8 години внесени законопроекти за учебници стоят без да се гласуват. Изпълнителната власт избягва отпечатването на учебници за изучаване на турски език", каза още Карадайъ като обвини управляващите в двойни стандарти. „Тази деклараия не върши никаква работа, не решава нито един въпрос. Не е нужно да напомняме на изпълнителната власт да си върши работата“, допълни председателят на ДПС.

Управляващите увериха, че правителството многократно е повдигало въпоса с разделянето на Болград и дори последният разговор за това с Украйна са от вчера. „Българкста диаспора в Украйна винаги е била европейско общество и е платило тежък данък с масови изселвания. От около година и половина в Одеска област се обсъждат административни поромени. Още в началото на годината темата е поставена от премиера Борисов пред президента Зеленски. Предвидена беше и визита на външния ни министър през май, а вчера в телефонен разговор външният ни министър още веднъж е обсъдил тази тема пред външния министър на Украйна“, каза Христо Гаджев от ГЕРБ.

Деутатите днес ще гласуват окончателно законопроекта за управление на агрохранителните вериги, както и промени в Закона за запасите от нефт нефтопродукти. И двата законопроекта са на Министерския съвет. Като последна точка за днес на първо главуване депутатите трябва да гледат и промени в Закона за подземните богатства.

По-късно през деня в правната, социалната и бюджетната комисия депутатите ще гласуват предложенията за промени в ДДС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България