Арестуваният лихвар от Пловдив с 60 луксозни коли, ял и пил с полицаи и магистрати (обновена, видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8603969 www.24chasa.bg
Спецполицаи щурмуваха вчера дома му в Аджисана.

Наричали Стефан Асенов "банка Менду"

15 недвижими имота в Пловдив, новострояща се кооперация на шест етажа, и 60 луксозни автомобила за 2 млн. лв. притежава 49-годишният ром Стефан Асенов от Пловдив, който бе арестуван вчера за лихварство, пране на пари, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция. Това обявиха окръжният прокурор Румен Попов и шефът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев.
При акцията освен Асенов, по прякор Менду, са задържани още 8 души. Спрямо трима - Стефан Асенов, съпругата му и неговият брат ще бъдат повдигнати обвинения.

"Асенов е твърдял, че има контакти с хора на високо ниво от почти всички държавни институции. Аз лично се съмнявам, че те са опъвали чадър над него, но има данни, че е ял и пил с полицаи и магистрати", посочи Румен Попов.
По думите му всички над 60 разпитани свидетели вчера са се страхували от контактите на Менду и са очаквали, че едва ли не всеки момент той ще бъде освободен с едно позвъняване.

При претърсванията вчера са открити над 100 000 левове и евро, както и килограм и половина златни накити. Според разследващите основната част от парите Асенов държи в сметка друга държава.

Информация за нея ще бъде поискана по линия за международния обмен.

Шефът на полицията старши комисар Йордан Рогачев заяви, че при акцията по ареста на лихваря са иззети 15 негови автомобила, други 45 са обявени за издирване.

До този момент са установени 116 длъжници на Менду.

Според окръжния прокурор Румен Попов той е действал като "банка", раздавал е големи суми. С дребни не се е занимавал. Самите клиенти ка: "вземам пари от банката Менду".

При разследването на лихваря, продължило 5 месеца, станало ясно, че в хотел "Мерита" на магистрала "Тракия" неговият брат предоставя стаи на проститутки. Искал от тях 15 евро, за да доведат в помещението клиент, и 5 евро за стаята. Клиенти на жриците били шофьорите на турските тирове, които спирали на паркинга на хотела.