КЗК на внезапна проверка в петролната асоциация, запечатва заключен офис

https://www.24chasa.bg/novini/article/8605127 www.24chasa.bg
Проверката на КЗК е във връзка с образуваното производство дали има съгласуване на цени на горивата у нас. СНИМКА: Pixabay

КЗК е направила внезапна проверка в сряда на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация, съобщиха от регулатора. Действията били със съдействието на служители на МВР след получено съдебно разрешение. При посещението обаче е установено, че офисът на асоциацията е заключен.

Опитите на проверяващия екип да се свърже представители на асоциацията на публикувания в интернет телефонен номер били безуспешни. Офисът на асоциацията е бил запечатан, а проверката ще  e след осигуряване на достъп до помещенията.

Комисията напомня, че ако целостта на печатите бъде нарушена, ще бъде наложена глоба от 1% от общия оборот за предходната финансова година на сдружението на предприятията. Същата санкция важи и за възпрепятстване на проверка.

Действията на КЗК са във връзка образувано производство, което трябва да устаноlи дали има съгласуванe на цени на горивата у нас. Проверяват се „Лукойл Нефтохим Бургас“, „Лукойл България“, „Сакса“, „Инса Ойл“, „Ромпетрол България", „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „НИС Петрол“, „Петрол“, „Трейднет Варна“ и Българската петролна и газова асоциация. 

Активизирането на регулатора идва само няколко дни след като Министерският съвет прие създаването на държавна компания, който да изгради верига от бензиностанции и да направи собствени данъчни складове. Според правителството целта на държавните бензиностанции, които ще се 100 на брой,  е да осигурят евтини горива.