Лятно училище за децата, които не са участвали в класовете онлайн (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8605343 www.24chasa.bg
КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

До 14 юни оценяват инвалидите по телефона

Децата, които не са участвали в онлайн образованието през тази учебна година, ще трябва да ходят на летни уроци. Това стана ясно, след като в сряда правителството промени наредбата за приобщаващото образование, която регламентира допълнителните уроци за изоставащите ученици.

Допълнителното обучение на учениците, които не са взели материала онлайн, ще е с продължителност 120 учебни часа и ще е по възможност присъствено, съощиха от правителствената пресслужба. Групите, в които ще се обучават тези деца, ще са с максимум 10 души.

Обученията ще продължат и през лятната ваканция, за да могат неучаствалите в онлайн обучението деца да наваксат с материала до началото на новата учебна година.

10-11% от учениците не са участавали в онлайн обучението, което започна след обявяването на извънредното положение на 13 март, сочат данни на образователния министър Красимир Вълчев от 6 май. Това означава, че на лятно училище ще ходят около 60 хил. ученици. Ще бъдат включени и тези, които са се обучавали частично с носени им по домовете материали на хартия.

40 учебни часа по български език пък ще има за деца в детските градини, които не владеят езика, предвижда друга промяна в наредбата за приобщаващо образование.

Социалните работници ще продължат да правят оценки на нуждите на инвалидите с интервюта по телефона или електронна поща, предвиждат пък одобрени от правителството промени в други две наредби. Дистанционната оценка какви са нуждите на хората с увреждания и съответно какви помощи и спомагателни средства да им отпусне държавата ще се прави поне до 14 юни. Досега телефонните интервюта бяха разрешени само за срока на извънредното положение, но ще важат и при обявената извънредна епидемична ситуация.

Според правилата след получаването на свидетелство от ТЕЛК всеки инвалид преминава оценка на нуждите от социални работници и едва след нея се отпускат парични помощи и помощни средства - слухови апаратчета или инвалидна количка например. Според закона социалните трябва да посетят лично инвалида в дома му.