След остра декларация на парламента Украйна обеща да не разделя българското малцинство (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8605587 www.24chasa.bg
Валери Жаблянов от БСП (изправеният), Хамид Хамид от ДПС (срещу него) и Станислав Иванов от ГЕРБ обсъждат декларацията в защита на българското малцинство в Украйна. Депутатите дори си отпуснаха 30 мин почивка, за да обмислят как да я гласуват. СНИМКА: Велислав Николов

Часове след като парламентът излезе с остра декларация в защита на българското малцинство в Украйна, украинският външен министър обеща Болградският район да не бъде разделян. Димитро Кулеба е уверил по телефона вицепремиера Екатерина Захариева, че областта, населена предимно с българи, ще остане със сегашните си граници, съобщиха по-късно от МВнР. Това обаче се случило едва след втори разговор вчера, проведен след приемането на декларацията от НС.

Тя бе включена извънредно в дневния ред на парламента. С нея депутатите поискаха спешна среща на правителствата на България и Украйна, за да се реши проблемът с българската диаспора. Причината - предвиждат се нови административни деления на Одеска област, където се намира Болгард - градът с най-много етнически българи в страната. Декларацията бе изпратена веднага и до украинския посланик у нас.

“С това разделяне може да се нанесе тежък удар върху българската общност”, обясни Валери Симеонов от НФСБ. БСП поиска обсъждане на проблема с министър Захариева. От ДПС пък намериха повод да повдигнат въпроса защо се бави издаването на учебниците по турски език за българските училища.