Детските градини отварят, но без часовете по допълнителни занимания

https://www.24chasa.bg/novini/article/8605596 www.24chasa.bg

Родителите трябва да уведомят директорите, че детето им ще посещава градина или ясла два дни по-рано

От 22 май до 1 юни всички детски градини и ясли в страната ще могат да възобновят дейността си, но часове по допълнителни занимания и обучения като изучаване на чужд език, театър, спорт, танци, изобразителни изкуства и др. няма да се провеждат. Това е разписано в мерките и насоките за работа на детските градини и ясли, публикувани на сайта на здравното министерство, ден след като здравният министър Кирил Ананиев обяви, че е взето решение да те да отворят врати. Мерките са съгласувани с Министерството на образованието.

За да се създаде добра организация и да не се струпват деца и родители пред входовете на яслите и градините, има изискване към директорите да изградят среда за бърза и лесна комуникация с родителите, в която да могат бързо да ги информират за правилата на работа и да планират разпределянето на децата в групи.

Всяка градина и ясла ще трябва да изготви график, според който родителите да носят и да взимат децата си, така че да не се стига до струпване на хора. За да се избегне това, ще трябва да се отворят и всички възможни входове на сградите.

Медицински бележки от родителите, които да удостоверяват дали детето им е било в контакт със заразно болен няма да се искат.

От родителите пък се очаква най-късно до два работи дни преди планираното посещение на детето, да уведомят директора за датата, на която то ще започне да посещава детска градина или ясла, за периода (седмица/месец) на планираното посещение и за продължителността на дневния му престой, пише още в насоките.

Освен това от тях се изисква да измерват всяка сутрин температурата на децата си и да не ги водят, ако забележат признаци на заболяване или измерят температура по-висока от 37,3 градуса. При оставяне на детето пък ще трябва да осигурят плик, в който да се поставят обувките, с които детето пристига, след като ги събуе.

На възпитателите в детските градини и ясли се възлага задачава да отделят време през деня за споделяне между децата, както и за разяснение на ситуацията и на правилата за лична хигиена и значимостта от тяхното спазване.

Те ще трябва да носят ръкавици, шлем и маска, докато работят.

По отношение на хигиената в сградите се очаква всички помещения да се проветрявт често за поне 10 мин – сутрин, преди пристигане на децата; по време на излизане на децата; по време на следобедната почивка; при почистване на помещенията и в края на работния ден.

Дезинфекция на помещенията се извършва поне 4 пъти дневно.

С всички мерки, може да се запознаете тук.