Германец, симпатизиращ на Ислямска държава, подготвял атентати срещу турци в Мюнхен

https://www.24chasa.bg/novini/article/8606485 www.24chasa.bg
Боици от "Ислямска държава" СНИМКА: Ройтерс

Германската федерална прокуратура обяви, че разследва гражданин на страната, симпатизиращ на Ислямска държава, който подготвял атентати срещу джамии на турската общност и турското консулство в Мюнхен, предаде Франс прес.

Мъжът, идентифициран като Мухарем Д., е бил арестуван преди 10 дни след серия от нападения срещу турски магазини в Бавария. Той подпалил магазин за плодове и зеленчуци, собственост на лице от турска националност, съобщи прокуратурата за борба с тероризма в Карлсруе. Той е заподозрян за 27 опита за убийство и в подготовка за "насилствени действия, засягащи сигурността на държавата". Пожарът, който се смята, че той е подпалил през нощта на 27 април, е обхванал жилищен блок, в който се намирали 27 души. "Само благодарение на факта, че един от обитателите е забелязал навреме пожара, е била избегната смъртта на хора", се подчертава в изявлението на прокуратурата. Шестима души са получили тежко отравяне от дима, предава БТА.

Прокуратурата обяснява, че извършителят е бил мотивиран от "силна омраза срещу Турция и лицата от турска националност", свързана с военната политика на Анкара в сирийския конфликт, както и заради отношението на турското правителство "към определени проповедници".

Мухарем Д. се е радикализирал през 2017 г., присъединявайки се към позициите на ислямските джихадисти, преди да стане симпатизант на Ислямска държава, според германското следствие. Той планирал да извърши между 15 и 17 май атентати срещу джамии на свързаната с турското правителство организация ДИТИБ в района на Валдкрайбург, близо до границата с Австрия. Той е планирал и нападение срещу турското консулство в Мюнхен, както и бомбен атентат срещу една от най-големите джамии в Германия, намираща се в Кьолн. Задържаният вече се бил снабдил с материали за изработване на бомба, включително 34 кг. експлозив, 23 бомби в тръби, пистолет и боеприпаси. От средата на април нападал предприятия, собственост на лица от турска националност, включително фризьорски салон.