Учени картографираха зеления антарктически лед от космоса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8607310 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Британски учени създадоха първите карти на микроскопичните водорасли, развъждащи се в Антарктика, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА. 

По данни от европейския спътник "Сентинел-2" те са преброили почти 1700 петна с голям цъфтеж на водорасли, от който снежната покривка позеленява. Общо микроскопичните водорасли покриват площ от почти 2 кв. км.

Тези фотосинтезиращи организми имат важна роля - поглъщат въглероден двуокис от атмосферата - средно 500 тона годишно. Това се равнява на количеството, изпускано от 875 000 средни пътувания с автомобил във Великобритания.

Действителните цифри обаче са по-големи, защото "Сентинел-2" засича зелените водорасли, но не и червените и оранжевите.

Микроскопичните водорасли цъфтят в по-топли райони, като им е необходим достъп до течна вода. Разпределението им се влияе и от близостта на тюлени, пингвини и други антарктически птици, в чиито екскременти има азот.

Цъфтежът на водорасли в Антарктика е описан първо през 50-те и 60-те години на миналия век. Понякога те са зрелищни, защото оцветяват склоновете и те контрастират на околната белота.

Картите са съставени от специалисти от университетите в Кембридж и Единбург и от Британския антарктически институт.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа

Британската певица Лий-Ан Пинок се препича гола в задния си двор. Приятелката на футболиста на “Уотфорд” Андре Грей е захвърлила горнището на банския си и показва перфектен тен. Оказва се, че по този начин красавицата рекламира модната си линия. Певицата е част от групата “Литъл Микс” и е изключително популярна в Англия

Дейвид Бекъм и дъщеричката му Харпър се наслаждавата на красотите на провинциална Англия. По-голямата част от семейството все още е в имението си Котсулдс на стойност 6 млн. паунда. Фамилията се премести там по време на изолацията. Дейвид използва един от почивните дни за разходка с малката Харпър с фермерска тояга под ръка