Патриотите с приоритет вечните длъжници, изготвиха закон за личния фалит (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8607892 www.24chasa.bg
ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ

Няма напрежение между управляващите партньори за туристическите ваучери, категорични са патритотите

Вечните длъжници стават приоритет за “Обединени патриоти”. От малкия коалиционен партньор в управлението са готови със закон за личния фалит, но ще го предложат едва след срещата с всички политически партии, представители на Министерство на финансите и БНБ. Това обяви днес пред журналисти съпредседателят на патриотите Искрен Веселинов.

“Това ще е един от приоритетите, които от “Обединени патриоти” ще имаме през предстоящия политически сезон. Във водовъртежа на коронавируса доста неща изостанаха като теми. За нас безспорна тема е проблемът с длъжниците в България. Знаете, че един от първите законопроекти, който предложихме, бе за физическата задлъжнялост. Целта ни е да се справим с фигурата на вечния длъжник, с човека, който работи и всичко отива към кредитори, банки, съдия-изпълнители и всъщност няма истински хоризонт, в който да излезе от това робство. Това се опитваме да прокараме от началото на мандата. И в ГПК имахме предложение за абсолютна давност от 10 г. на задълженията, което за съжаление, не получи подкрепа на второ четене”, припомни Веселинов.

“Този път имаме и европейска директива от 2019 г. на наша страна, която третира именно вариантите за несъстоятелността, както на юридическите, така и на физическите лица. Включително и на тези, които не извършват стопанска дейност. България и Хърватска остават единствените държави в Европа, които нямат закон, който да защитава физическите лица. По този начин длъжниците в България, които са били жертва на една икономическа криза, още от 2008 г. имаме такива случаи, а подозираме, че сега ще имаме взрив на такива случаи, знаете, че такива хора като ги натоварят с малко наказателни лихви, разходи по ЧСИ и всичко останало, след като са плащали, например пет години, не стига, че им продават жилището, което е ипотекирано, но те дължат повече, отколкото са взели на практика от банката. Това трябва да се прекрати.

Предлагаме да се започне процедура по приемане на закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност”, обясни Веселинов. И допълни, че първата среща, на която ще се обсъжда вече подготвеният от тях закон, ще бъде на 16 юни.

Освен осигуряване на защита на тези физически лица, които са добросъвестни и са изпаднали в неплатежспособност, е да осигури и едно справедливо удовлетворяване на техните кредитори. Това, което съществува и то много години е, че понятието "вечен длъжник" го има. Лицата не могат да се освободят от задълженията си, но от друга гледна точка и техните кредитори остават в края на краищата неудовлетворени.

Това, което търсихме с предложения законопроект, който тепърва предстои да бъде обсъждан е да се намери един справедлив, разумен подход към това от една страна физическите лица да преодолеят състоянието на неплатежоспособност, да се създаде възможност за възстановяване на тяхната социална и трудова активност и от друга страна справедливо удовлетворяване на техните кредитори", обясни доц. Красимир Димитров, с чиято помощ като експерт патриотите подготвили закона. Според него повечето разпоредби в законопроекта са свързани с това да има прозрачност на производството.

“Затова предлагаме създаването на един публичен регистър към Агенцията по вписванията, където всички обстоятелства ще бъдат отразяване от самото откриване на производството до самото приключване. Предвиждаме един краен петгодишен срок, в който всички задължения, които не са могли да бъдат удовлетворени, ще се погасят", каза още доц. Димитров.

Изпадането в неплатежоспособност е една от педпоставките за производство по предоставяне на защита. Искам да подчертая, че не е производство по несъстоятелност на физическо лице, каквито проекти и идеи имаше, а по-скоро производство с охранителен характер, където имаме засилено служебно начало, т.е. съдът се грижи основно за протичане на производството и следи за това дали фактите и обстоятелствата в него са истински. Освен това лицето да има задължение в размер най-малко пет минимални работни заплати за период от 3 години през последните 5, то трябва да е получавало доход, било трудово възнаграждение, било доход по граждански договор. Максималният размер на дълга е 200 хил. лв. При него ще може да се иска предоставяне на защита. На следващо място ще се изисква лицето да бъде добросъвестно", каза пък депутатът от НФСБ Христиан Митев.

На въпрос има ли напрежение между тях и ГЕРБ, че предложенията им за туристическите ваучери за почивка у нас, не бяха подкрепени в правна комисия, Веселинов отговори: "Текстовете са изгладени, отхвърлянето на законопроектите на НФСБ и ВМРО не е с цел провокация или създаване на напрежение, просто трябва да остане един проект, иначе губим време. Трябва да се прави сборен законопроект. Не е важно дали щебъдат приети конкретните законопроекти, важно е духът им да остане в крайния вариант, който ще се формира между първо и второ четене".