Лихварят Менду от Пловдив изпрал 1 млн. лева, грози го до 12 г. затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/8609215 www.24chasa.bg

Пловдивската окръжна прокуратура повдигна обвинения срещу 49-годишния Стефан Асенов, по прякор Менду, за неправомерно отпускане на заеми в размер на 1 млн. лева срещу лихва, укриване на данъци, пране на пари и предоставяне на помещения за проституция.

Лихварят бе арестуван преди дни в дома му в Аджисан махала. 

Негови съучастници са брат му Антон и Катя, с която живее на съпружески начала. 

Най-тежкото от предвидените от закона наказания за престъпленията, в които тримата са обвинени, е от 3 г. до 12 години „лишаване от свобода“ и глоба от 20 000 лева до 200 000 лева.

За десет години Менду раздал кредити на обща стойност 1 млн. лева на над 50 души, срещу уговорена лихва, като от тази дейност е получил значителни неправомерни доходи в размер на 800 000 лева.

Другото обвинение срещу него е, че в периода 2016-2020 г. е укрил данъци в особено големи размери – 50 000 лева, като е потвърдил неверни данни в годишните си данъчни декларации. 

Менду ще отговаря и за това, че в съучастничество с брат си Антон е предоставял стаи на проститутки в собствения му мотел на магистрала "Тракия". 

Тримата са изпрали и 1 млн. лв., като са закупили недвижими и движимо имущество, като парите са придобити чрез тежко умишлено престъпление –лихварство, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция.

Съжителката му Катя пък е обвинена в пране на пари.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, след което ще бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.