Задължителен ОВОС, ако се горят отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8609757 www.24chasa.bg

Прокуратурата разследва кой е прекъснал тръбите във Варна 

Който иска да гори отпадъци за производство на енергия, задължително трябва да има оценка за въздействие върху околната среда още на етап инвестиционно намерение. Това решиха единодушно днес депутатите от парламентарната комисия по околната среда и водите.

Двата проекта за промени в закона за управление на отпадъците  бяха обединени. Предвижда се регистърът на депата за горене на отпадъци да стане публичен, а фирмите, които ще извършват такава дейност, ще внасят 15 хил. лв. банкова гаранция и допълнително по 5 хил. лв. за всяка площадка. Те ще покриват рисковете от неспазване на правилата за една година. В обединения проект е записано, че ще има 24-часов видеоконтрол над всяка площадка и във всички инсталации за горене на отпадъци.

Министърът на екологията Емил Димитров запозна депутатите с актуалното състояние на язовирите. Той отчете, че от осем опасни язовира в момента проблемни са само два, и запозна комисията с предписанията по отношение водоснабдяването на Шумен и Търговище.

По повод аварията във Варненското езеро министърът заяви, че изливането на отпадни води е започнало преди месеци. Той припомни, че още през февруари е разбрал за аварията и веднага е разпоредил проверка и препоръки. Предположението е, че кораб със спусната котва е задрал тръбата, скъсал я е, разстоянието между двата и края е 43 метра. Специализираните органи трябва да установят кой е виновникът, каза Димитров.

„Издали сме предписание да се отстрани аварията, 24 февруари е бил крайният срок. Отговорни за това са ВиК - Варна и кметът на общината. За предприетите действия трябва да бъдат уведомени РИОСВ – Варна“, каза министърът. Имало е и специализирано обследване, което с високочестотен сонар е установило точно къде е прекъсването.“ Исках да заведа министърът на туризма, за да се запознае на място със ситуацията“, заяви Димитров. И увери депутатите, че министерството и РИОСВ – Варна оказват пълно съдействие на прокуратурата. А за забавянето в отстраняването на аварията ще бъде търсена административна отговорност от виновните.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа

Британската певица Лий-Ан Пинок се препича гола в задния си двор. Приятелката на футболиста на “Уотфорд” Андре Грей е захвърлила горнището на банския си и показва перфектен тен. Оказва се, че по този начин красавицата рекламира модната си линия. Певицата е част от групата “Литъл Микс” и е изключително популярна в Англия

Дейвид Бекъм и дъщеричката му Харпър се наслаждавата на красотите на провинциална Англия. По-голямата част от семейството все още е в имението си Котсулдс на стойност 6 млн. паунда. Фамилията се премести там по време на изолацията. Дейвид използва един от почивните дни за разходка с малката Харпър с фермерска тояга под ръка