За да спаси туризма, “Хийтроу” мери температура

https://www.24chasa.bg/novini/article/8609939 www.24chasa.bg
Камери следят пътниците на летище “Хийтроу”.

Все по-малко европейци в Англия

Лондонското летище “Хийтроу”, което е най-натовареното в Европа, започна експериментално тестване на камери, измерващи дистанционно температурата на пътниците. От ръководството му се надяват така да помогнат за въвеждането на международен стандарт за здравен скрининг за коронавирус, необходим за възстановяване на въздушния транспорт.

Първоначално камерите ще бъдат само в салоните за пристигащи и дори при засичане на температура няма да се предприемат никакви мерки. Хората ще бъдат информирани чрез специални табели, че преминават през такава проверка, но не е необходимо да спират, за да се осъществи. Ще им се раздават и маски, ако нямат собствени.

Идеята е, ако термокамерите се окажат достататъчно надеждни, да бъдат въведени и в салоните за заминаващи и така да се помогне на усилията на властите да осигурят безопасни възможности за лятна ваканция на британците. Хиляди пътувания в чужбина са заплашени от провал заради намерние на правителството да въведе задължителна 14-дневна карантина за пристигащи във Великобритания.

До момента Франция и Ирландия са успели да договорят това да не важи за пътуващи от тяхна територия. Гърция също прави постъпки да влезе в списъка на изключенията, тъй като годишно разчита на 3 млн. английски туристи.

Междувременно националната статистическа служба публикува данни, че във Великобритания са пристигнали рекордно много чужденци извън ЕС, докато европейските граждани продължават да намаляват. Над 282 000 души извън Европа са влезли в страната през миналата година в сравнение с броя на напусналите, което е най-голямото число след 1975 г., откакто се води такава статистика.

В същия момент нетната миграция спрямо ЕС е едва 49 000 души при 200 000 през 2015 г. - ясен знак, че Брекзит вече се случва. Повечето от дошлите 404 000 неевропейци са студенти от Китай и Индия. Английските университети полагат специални усилия за привличането им, тъй като те плащат тройно по-високи такси от европейските граждани.