“Тежка грешка” признаха членове на ВСС, посочили Лозан Панов за шеф на ВКС - искат оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/8610465 www.24chasa.bg
Лозан Панов

l Той ще пише отчет

l Тричане ли правим сега, пита близката до него Олга Керелска

10 бивши членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които през 2015 г. гласуваха Лозан Панов да стане председател на Върховния касационен съд (ВКС), поискаха оставката му.

Писмото им беше внесено в кадровия орган преди заседание на пленума в четвъртък.

“Ние искахме ВКС да бъде ръководен от умен, силен, смел и достоен председател, от независим човек и магистрат. Вярвахме, че с действията си избраният от нас председател на ВКС ще бъде гарант за независимостта на съдебната власт и ще допринесе за вярата на хората в правосъдието”, пишат в писмото си бившите членове на съвета. Сред тях са бившият представляващ ВСС Димитър Узунов, съдийката Галя Георгиева, бившият шеф на ВАС Георги Колев. Тримата бяха сред петимата, които през декември 2014 г. номинираха Панов за поста.

“Времето, изминало оттогава, обаче показа, че сме допуснали тежка грешка.

Г-н Лозан Панов

предпочиташе

да се

занимава с

политиканстване

и всяване на

интриги

и раздори в съдебната система, отколкото да изпълнява задълженията си като председател на ВКС, от които той фактически е абдикирал”, се казва още в писмото.

В него се споменава и за заснетия клип в Съдебната палата с полуголи танцьорки и въорежени мъже, имитиращи гангстери.

“Не е имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов”, пишат бившите кадровици.

Писмо по електронната поща изпрати и друг бивш член на ВСС - Юлиана Колева, която не е гласувала за него. Тя настоява Панов да отчете какво е свършил по време на мандата си и го пита дали има авторитет сред колегите си.

Писмата бяха докладвани от представляващия съвета Боян Магдалинчев. За секунди те разпалиха страстите. Най-активни бяха Атанаска Дишева и Олга Керелска, които са близки до Панов. (Какво каза за тях главният прокурор - виж долу - б.р.)

След като анализира писмото, Дишева се поинтересува

в какво качество

те искат

оставката

на Панов

“В качеството си на хора, гласували през 2015 г. за него”, отговори ѝ Боян Магдалинчев.

“Ние сега какво правим? Тричане ли?”, включи се и Керелска.

Вероника Имова, която, преди да стане кадровик, е била съдия във ВКС, обяви, че е разочарована от Панов.

“Свидетели сме на много факти, които сочат най-малкото да изразим съмнение дали Панов отговоря на профила, качествата, способностите и авторитета, който трябва да притежава един ръководител на ВКС”, каза тя. Според нея той се отнесъл много злостно към магистрати от ВКС и поиска да се вземе мнението им за управлението му.

Членовете на ВСС настояха той да отчете какво е свършил по време на мандата си.

“Нека да говорим с факти, а не кой какво чувства”, обърна се той към тях. После ги увери, че ще напише отчет.

“Имайте търпение - готов съм да го направя”, заключи председателят на ВКС.

Темата коментира и бившият главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

“В интерес на истината в избора на Панов за председател на ВКС съм участвал и аз. В интерес на истината към онзи момент бях магистрат, който го е избирал. Към този момент не съм магистрат, но за самото обръщение разбрах от медиите. Не съм в правото си да изразявам писмени становища, но ако трябва да го кажа по друг начин - подкрепям всичко онова, което се написа”, обясни Цацаров.

“Един мъж и присъдружните му

дами” саботирали работата

на пленума на съдебния съвет

“Един мъж и две присъдружни дами” саботират работата на Пленума на ВСС, което пък се отразява на авторитета на съдебната власт.

Проблемите на кадровия орган бяха очертани от главния прокурор Иван Гешев по време на разгорещената дискусия по повод поисканата оставка на Лозан Панов. За да онагледи тезата си, Гешев цитира материал на икономическо списание, който разказва за наръчник на ЦРУ за саботаж през 1944 година. Публикацията е озаглавена “16-те най-добри начина да саботираш продуктивността на собствената си организация от наръчник на ЦРУ, публикуван през 1944 г.”

Главният прокурор обясни, че в наръчника има инструкции и дейност, които са пагубни за продуктивността на работата, и ако се спазват, това води до ниска производителност, което се вижда на работното място.

Той разказа някои от инструкциите: Настоявайте всичко да преминава през определени канали. Никога не позволявайте да се използва по-кратък път, за да се ускорят решенията. Правете изказвания. Говорете колкото се може по-често и по-продължително. Когато е възможно, препращайте всички въпроси към комисии за по-нататъшно проучване и разглеждане. Повдигайте неотносими въпроси, колкото се може по-често. Спорете за прецизни формулировки. Връщайте се отново към въпроси, които са решени на последната среща, и опитайте да отворите отново темата за целесъобразността на взетото решение.

След като ги изброи, главният прокурор заяви, че в някаква степен Пленумът функционира с ниска производителност благодарение на такива действия.

“Причините за това са трима души – един мъж и две присъдружни дами”, добави той, без да споменава имена. Атанаска Дишева и Олга Керелска обаче се разпознаха в определението “присъдружни дами”.

Главният прокурор отбеляза, че ВСС не решава бързо и качествено проблемите на редовите магистрати, а това водело до две неща. Първият ефект е, че се уронва престижът на съдебната власт. Вторият е, че се срива доверието на обикновените магистрати в съвета и в членовете му точно защото не се решават проблемите им.

“Аз имам две рационални обяснения - целта е да се обслужват интересите на една идеологическа група, която е ясно от кого се ръководи, много пъти съм споменавал името му, няма да го назовавам отново. Другият въпрос е дали с това се цели същите тези хора да се развиват и в други сфери”, коментира Иван Гешев.

ИВАН ГЕШЕВ