Удължават безплатното тестване за хепатит С в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/8611843 www.24chasa.bg
Проф. Красимир Антонов

Всеки 4-и, изследвал се в университетската УМБАЛ "Св. Иван Рилски", е с положителна проба

С още една седмица се удължава безплатното тестване за хепатит С в столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Всеки желаещ ще може да се изследва до 29 май, след предварително записване на час на тел. 0876 01 39 13, като пробите ще се вземат от 11 до 14 часа, съобщиха от лечебното заведение. Както и в първоначалния етап, методът за тестване, който ще се използва, няма да е от типа на т. нар. бързи тестове, а серологичен, който е с най-висока чувствителност и специфичност, уточняват от болницата.

Причина за удължаването на срока е както големият интерес към инициативата, така и заради по-малкия брой на хората, които са успели да се възползват, тъй като се изследват през по-широк интервал от време, заради спазването на  противоепидемични мерки.

От началото на тази седмица са тествани 35 човека, а положителна проба е дал всеки четвърти. 

„Това означава, че добре сме се ориентирали в кои групи да търсим заразените“, обясни проф. Красимир Антонов, шеф на Българското дружество по гастроентерология и ръководител на най-големия център за лечение на вирусни хепатити в УМБАЛ "Св. Иван Рилски”.

Преди седмица той алармира, че България драстично изостава в намирането на носителите на хепатит С. Смята се, че у нас нейната честота е 1,1%, което прави над 70 000 души, но поради липсата на симптоматика и на профилактика, над 90 % от заболелите не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват. А хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб, припомнят лекарите. 

През 2017 г. СЗО прие глобална стратегия за достигане на 90% диагностика на хепатит С, 80 % излекуване и 65% намаляване на смъртността, причинена от болестта, до 2030 г. За да се дотигне тази цел, у нас е необходимо да се лекуват 5000 пациенти с хепатит С на година. Към момента обаче броят им е около 1200, по данни от 2019 г., като се смята, че той е спаднал, заради епидемията от коронавирус. 

Само е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ пациентите, които са на терапия от началото на годината са едва 46, срещу двойно повече за същия период на миналата година, съобщават от лечебното заведение.

Иначе от 2016 г. безинтерфероновата терапия, която осигурява над 99,4% изчистване на вируса, се покрива напълно от НЗОК.

Пациенти, при които се установи инфекция, ще бъдат пренасочвани за безплатна консултация и назначаване на терапия в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където се намира
най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България.

От понеделник в "Св. Иван Рилски" стартира и нов метод за тестване за коронавирус чрез автоматизиран хемилуминесцентен имуноанализ с микрочастици (CMIA). Той е с CE маркировка, което, по
световните стандарти означава най-високо ниво на надеждност. Високата му чувствителност пък го прави и много надежден при откриването на наистина зарезени с вируса пациенти. Тестът дава надеждни резултати и до колко даден човек вече се е срещал с вируса и е изградил антитела към него, обясняват от болницата.

„За „златен стандарт“ в диагностика на COVID-19 все пак се приема PCR изследването. Серологичната диагностика е допълнителна опция, която е полезна при проследяване на състоянието на пациентите и има епидемиологични цели“, обяснява д-р Ирена Иванова, началник на Централната клинична лаборатория в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Тестът ще е безплатен за пациентите, които се лекуват или постъпват на лечение в болницата. С него може да се тестува и всеки друг, който желае, тогава ще се заплаща, допълниха от болницата. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка