На първо четене в зала: 9% ДДС за ресторанти и кетъринг, и за книги

https://www.24chasa.bg/novini/article/8612665 www.24chasa.bg
Въпреки призивите и питанията на опозицията в залата така и не се появиха нито министърът на финансите Владислав Горанов, нито негов заместник. Снимка Архив

Проектът на ГЕРБ  и патриоти подкрепен от 107 депутати останалите пет не продължават към второ четене

Дебати и гласуване без финансовия министър Владислав
Горанов, който се обяви против. Той с премиера Бойко Борисов инспектира Перник

Временна ставка от 9% за ресторанти и кетъринг, за книги и доставката им. Това приеха на първо четене депутатите. Мярката е антикризисна и ще се прилага до 31 декември 2021 г. Тя е записана от един от общо 6 проекта за поправки в Закона за ДДС и бе внесена от депутати от ГЕРБ и патриотите, начело с Красимир Ципов.

„За“ проекта гласуваха 107 депутати, 68 - „против“, само един се въздържа.

В отсъствието на премиера Бойко Борисов, който предложи по-ниска ставка за този бранш, както и за „духовната храна“ – книгите, липсата и на финансовия министър Владислав Горанов, който пък предупреди, че ако се свалят ставки по ДДС, налогът за останалите трябва да стане 24%, или данък печалба да се вдигне до 18%, предизвикаха многобройни прекъсвания на дебатите, за да бъде поискано тяхното явяване в зала.

Спекулациите за напрежение в кабинета и между него и парламентарната група се подсилваха и от това, че шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова влизаше или липсваше в залата, след като се обяви против планираната мярка и знаково не дойде на обсъждането в комисията си.

Въпреки призивите и питанията на опозицията в залата така и не се появиха нито министърът на финансите Владислав Горанов, нито негов заместник. От БСП дори призоваха Горанов „да си каже“, ако е подал оставка.

В същото време, в което финансовият министър бе канен в залата, премиерът Бойко Борисов пусна клип в социалната мрежа, от който стана ясно, че двамата, заедно с регионалния зам. министър Нанков инспектират водата на Перник.

Заради кризата и демографската криза предлагаме намаляване на ДДС на 9% за памперси и детски храни. Ще прецизираме да няма злоупотреби, обеща Йордан Цонев от ДПС. От Воля настояха по-ниска ставка да има и за фитнес залите, като важни за здравето на нацията. Предложението на ГЕРБ защити депутатът Александър Иванов. Той подчерта, че целта не е намаляване на цените, а че това е мярка, насочена изцяло за подпомагане на бизнеса. Тя е в пакет от други мерки, които много добре са известни. Искам да подчертая, че до миналата седмица 150 хил. български граждани са запазили работните си места благодарение на мярката 60/40, каза той.

Въпреки ожесточените дебати, в които имаше и дезинфекциране на трибуната от изказващи се депутати, признания за „мисия на живота“, процедурни прекъсвания и други, останаха неясни няколко важни неща. След като е ясно, че най-вероятно този път книгите ще получат по-ниска ставка, не е ясно дали това включва цялата верига на производството й, ако не, от кой момент нататък, както и дали става дума само за разпространение, каквито са основните подозрения. Остава неясно и какво се включва в ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на вода, кафе, безалкохолни напитки, други услуги, свързани с кетъринг и т.н.

На няколко пъти опозицията от БСП призова да се обясни дали промяната на ставки налага актуализация на бюджета. Според Закона за публичните финанси промяната на ставката няма да доведе до такава, защото предложението не е на правителството, обясниха за „24 часа“ експерти.

Изчисленията на финансовото министерство са, че намалението на ДДС на 9% за ресторантьорските и кетъринг услугите ще доведе до 150 млн. лв. за година по-малко приходи, а от книгите- минус 13 млн. лв. годишно.

При гласуването на предложените проекти единствено общият на ГЕРБ и патриотите продължава към второ четене. Той получи 107 за, 1 против и 68 въздържали се. Всички останали предложения отпаднаха.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка