Язовир "Студена" разполага с близо 17 млн. куб. м. вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/8613458 www.24chasa.bg
Емил Димитров СНИМКА: Архив

Наличният обем на язовир "Студена" към 21 май 2020 г. е 16 млн. 816 куб. м. вода, а обемът, който може да бъде ползван е 14 млн. 416 куб.м. За месец май са разрешени количества в размер на 466 хил. кубика вода от язовир "Студена" и 806 хил. куб. м. - по водопровода от София. Това стана ясно от отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров по време на петъчния парламентарен контрол.

Министър Димитров увери, че водата която се подава на Перник към днешна дата е много повече от тази, която е подавана миналата година по същото време без режим - с близо 100-200 хил. куб.м.отгоре.
Подаваните количества се разпределят между язовир "Студена" и новоизградения водопровод, като целта е той да подава много повече количества вода, за да се акумулира в язовир "Студена" и да има за много по-дълго време.

"Към момента, ако ползването е около 1 млн. и 400 хил. кубика, към днешна дата има 17 млн. куб.м . в язовира, ако извадим мървия обем, имаме точно 14 млн. кубика вода, което означава, че ако ползваме само язовира към днешна дата ще имаме за 10 месеца." обясни министърът и допълни, че именно поради тази причина водопроводът от София е една изключелно добра придобивка за град Перник.

През март са подадени 400 хил. кубика вода от София, а другата част е дошла от язовира, обясни министърът. От всеки следващ месец до края на годината, разчетите са по 800 хил. кубика от София, и останалите около 300-400 - от язовир "Студена", така че той да бъде максимално пълен.

"Проблемът е, че през всичките години, от язовира е подаван 400 хил. кубика екологичен отток, който поради това, че съораженията на централата са по точно определен начин направени в миналото, никога не е стигал до реката, а винаги е отивал в пречиствателата станция, оттам във водомерите и е платен. В момента, когато ние подаваме количества, каквито миналата година, се оказва, че Перник има липсващи количества , който е получавал всичките години, но не е заплащал на МОСВ. Към момента Перник, освен полагащите се от 800 до 1200 кубика на месец в различните години, различни количества, е ползвал и едни 400 хиляди кубика отгоре, който никога не е заплащал.

Това е проблем на контролните органи в лицето на МОСВ и Басейнова дирекция, която е упражнявала контрола и е трябвало да следи, както и на ВиК Перник. За тези 400 хил. кубика ще бъде съставен акт, ще си ги получите както другите години, но просто ще се знае какво е потреблението на Перник ", уточни още министър Димитров.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка