2200 лв. глоба за неспазване на карантина в Англия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8615058 www.24chasa.bg
Пътници се движат със защитни костюми на летище "Хийтроу" в Лондон. СНИМКА: РОЙТЕРС

Санкцията е 5 пъти по-висока от седмична почивка в Слънчев бряг

14-дневната карантина за пристигащи във Великобритания, която се очаква да провали много от ваканциите в чужбина на англичаните, ще бъде въведена вероятно от юни. Британското правителство започна подготовка за внасяна на законопроект в парламента, който ще позволи на полицията да проверява дали се спазва задължителната самоизолация и да налага глоба от 1000 паунда или 2200 лв. на нарушителите.

На чужденците, отказващи да спазват карантина, ще бъде забранено влизане в страната. Шофьорите на камиони, селскостопанските работници и преминаващите транзитно през Великобритания ще бъдат освободени от нея.

Представител на авиопревозвачите каза, че това решение на британското правителство ще убие международните пътувания, а шефът на Ryanair, която възстанови наскоро полетите си до София, го определи като идиотско, след като не е било въведено в началото на епидемията, както е сторено в други страни.

Очаква се много англичани да се откажат от почивка в чужбина пред перспективата след нея да трябва да стоят затворени две седмици, което всъщност е целта на властите. Те се опасяват от втора вълна на епидемията от коронавирус, ако бъдат реализирани милионите традиционни пътувания през лятото.

Проверка показа, че засега три авиокомпании планират да възстановят полетите си от Лондон до Бургас след 12 юни, като могат да се намерят 7-дневни пакети за почивка в Слънчев бряг за около 200 паунда на човек или 5 пъти по-евтино от глобата за нарушаване на карантината при завръщане в Англия.

Британското правителство обмисля и въвеждането на сертификат, че си преболедувал COVID-19 като част от мерките му за справяне с епидемията в бъдеще. Въпросните удостоверения вероятно ще започнат да се издават след пускането на 10 млн. теста за откриване на антитела срещу коронавирус следващата седмица. Притежаващите ги ще могат свободно да се върнат на работа.

Учени обаче предупреждават, че наличието на такива сертификати може да отпуши вълна от опити за доброволно заразяване, за да получиш по-бързо право на труд и придвижване без ограничения.