Директорът на Уханския институт по вирусология: Твърденията, че COVID-19 произхожда от нас са чиста спекулация

https://www.24chasa.bg/novini/article/8618029 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Твърденията, че COVID-19 е бил изпуснат от Уханския институт по вирусология са чиста спекулация и нямат нищо общо с реалността, заяви в интервю за CGTN неговият директор д-р Уан Йен'и, предава Радио Китай.

„Получихме клинична проба от неизвестната пневмония на 30 декември миналата година. След като проверихме патогенна с пробата, открихме, че тя съдържа нов коронавирус, който сега се нарича SARS-CoV-2. Преди това нямахме никакви данни за вируса, не сме го срещали, изследвали или съхранявали", посочи тя.

Коментирайки факта, че SARS-CoV-2 има 96,2% сходството на генома с открит в прилепи коронавирус, д-р Уан Йен'и обясни, че това не дава категоричен отговор на въпроса за произхода на първия. „От гледна точка на хората, които не са специалисти, 96,2% сходство е повод за категорични заключения. Но коронавирусът е един от РНК-вирусите с най-много геноми. Така например, целият геном на SARS-CoV-2 съдържа около 30 000 бази. Разлика от 3,8% означава разлика в над 1100 нуклеотидни позиции. В природата би отнело доста дълго време за един вирус да еволюира естествено и да мутира, за да се превърне в SARS-CoV-2. Наскоро един от водещите вирусолози в света – Едуард Холмс, който изследва еволюцията на вирусите, заяви, че според него би отнело около 50 години на коронавируса в прилепите (RaTG-13) да еволюира по естествен път в SARS-CoV-2. Така че разлика от 1100 позиции е огромна", посочи тя.

„Много хора разбраха погрешно, че тъй като институтът ни съобщи за геномното сходство между коронавируса в прилепите (RaTG-13) и SARS-CoV-2, ние разполагаме с него в нашата лаборатория. Когато проследявахме гените от проба на RaTG-13, ние не сме го изолирали, нито разполагахме с него в жива форма. Така че няма вероятност RaTG-13 да е изтекъл от нас", каза още д-р Уан Йен'и.

„Към момента в научните среди има консенсус, че вирусът произлиза от диви животни. Но все още не знаем ясно какви вируси, от всичките които носят дивите животни по света и къде, са най-сходни с SARS-CoV-2. Отговорът на този въпрос изисква тясно сътрудничество между учени от целия свят", посочи в заключение китайският вирусолог.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България